ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η «Κρεμαστή στα Σύννεφα Γέφυρα»

"Η κρεμαστή από τα σύννεφα γέφυρα στο όρος Gyôdô κοντά στην Ashikaga" ("Ashikaga Gyôdôzan Kumo no kakehashi") από την σειρά "Αξιοσημείωτες Όψεις Γεφυριών σε διάφορες επαρχίες" ("Shokoku meikyô kiran") του Katsushika Kokusai.

«Η κρεμαστή από τα σύννεφα γέφυρα στο όρος Gyôdô κοντά στην Ashikaga» («Ashikaga Gyôdôzan Kumo no kakehashi») από την σειρά «Αξιοσημείωτες Όψεις Γεφυριών σε διάφορες επαρχίες» («Shokoku meikyô kiran») του Katsushika Kokusai.

Τέσσερα χρώματα, το καθένα και για κάποιο διαφορετικό στοιχείο της φύσης, επικρατούν στον ονειρικό και με ανάκατα νατουραλιστικά και υπερρεαλιστικά στοιχεία αυτόν πίνακα που ζωγράφισε το 1834 ο Katsushika Hokusai: καταπράσινο από πυκνή βλάστηση ορεινό τοπίο της οροσειράς Ashikaga, χαμένο μέσα σε κάτασπρα σύννεφα που δίνουν την αίσθηση ενός μεγάλου υψόμετρου, με 2 κτίσματα να δεσπόζουν μέσα στην ομίχλη στο χρώμα του ξύλου και για φόντο το αξεθώριαστο στην ξυλογραφία πρωσικό μπλε του ουρανού.
Η ονομασία του πίνακα είναι «Ashikaga Gyodozan kumo no kakehashi» και σημαίνει «κρεμαστή στα» σύννεφα γέφυρα στο όρος Gyodo κοντά στην Ashikaga».
To Gyodosan, δηλαδή όρος Gyodo που θα πει «βουνό των ασκητών» βρίσκεται βορείως της πόλης Ashikaga στην επαρχία Shimotsuke (κοντά στη σημερινή πόλη του Ashikaga στο Νομό Tochigi της Ιαπωνίας).
Τα δύο κτίσματα που απεικονίζονται είναι ο ναός Gyodosan Jyoinji που ιδρύθηκε το 714 από τον βουδιστή μοναχό Gyoki Shonin και αποκαλείται «Koyasan» (κοιτίδα του βουδιστικού εσωτερισμού) στην ευρύτερη περιφέρεια του Kanto και το τεϊποτείο «Seishintei» στην κορυφή του βράχου που φαίνεται σαν να επιπλέει.
Μεταξύ του ναού πάνω στα πετρώματα, στην διαδρομή του οποίου οι ορειβάτες ασκητές και οι προσκυνητές συναντάνε 33.000 πέτρινα αγάλματα του Βούδα (με αρκετά από αυτά να παριστάνουν τον «ξαπλωμένο»Βούδα») και «Seishintei» βρίσκεται η ξύλινη γέφυρα «Amadaka» και από κάτω η κοιλάδα τυλιγμένη στα σύννεφα.
Χάρη στα παλαιά αρχεία και περιγραφές που εικάζεται ότι μελέτησε ο Hokushai σε συνδυασμό και με τη βοήθεια της φαντασίας του, απαθανάτισε σε έντονα και εντυπωσιακά χρώματα την «κρεμαστή στα σύννεφα γέφυρα» επηρεασμένος σαφώς από την κινεζική παράδοση αναπαράστασης τοπίων. Η γέφυρα μέσα στην ομίχλη του πίνακα υπάρχει ακόμα και σήμερα, αν κατασκευασμένη πλέον από σίδηρο και όχι ξύλο.
Κάθε χρόνο, την Κυριακή αμέσως πριν την 8η Απριλίου γιορτάζεται στον ναό το «Hanamatsuri» δηλαδή τα γενέθλια του Βούδα, ενώ προσφέρεται στον επισκέπτη και από ένα μπωλ με «Ippaimeshi» (βρασμένο ρύζι και μπαμπού) που ονομάζεται «Otoki» και πιστεύεται πως διώχνει την κακοτυχία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s