ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ο χορός της Ντατσουέμπα

Datsueba DancingΗ Ντατσουέμπα είναι δαίμονας του Βουδισμού και αναφέρεται αρχικά σε ένα Κινέζικο μύθο όπου συνεργάζεται με τον Μποτισάτβα Τζίσο και τους 10 βασιλιάδες της Κόλασης. «Ντατσουέμπα» θα πει «βγάζω τα ρούχα κάποιου» και το όνομα αυτό το πήρε με την ιδιότητα του φύλακα της όχθης του ποταμού Σανζού στην Κόλαση όπου έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να βγάζει τα ρούχα των αμαρτωλών. Σύμφωνα πάλι με έναν μύθο του 13ου αιώνα, αν κάποιος φθάσει γυμνός, τότε του βγάζει το δέρμα.
Μια άλλη εκδοχή που την σχετίζει με την «Λίμνη του Αίματος» την θέλει να μπλέκεται και στις γεννήσεις, όπου το «ένδυμα» που αφαιρεί δεν είναι παρά ο πλακούντας του νεογέννητου με τον οποίο αρχικά «ντύνει» το έμβρυο και τον παίρνει πίσω με τον θάνατο.
Μια απόκρυφη ερμηνεία του μύθου «διαβάζει» το «ένδυμα» ως την κάθε μία διαφορετική ενσάρκωση του κάθε όντος.
Στο συγκεκριμένο έργο του διάσημου Ιάπωνα ζωγράφου και ξυλοχαράκτη Κουνιγιόσι, ο μπλε σκελετωμένος δαίμονας χορεύει στο ένα πόδι κουνώντας τα χέρια, με το στόμα ανοιχτό με δόντια που λείπουν. Στα αριστερά, μια κοπέλα παίζει το σαμίσεν shamisen, ενώ σε πρώτο πλάνο, ο βλαστικός θεός με μορφή αλεπούς Ινάρι χτυπά άγρια ένα τύμπανο. Σημειωτέον, ότι η συγκεκριμένα θεότητα απεικονίζεται άλλοτε με ανδρική μορφή και άλλοτε με γυναικεία που είναι και η πιο συνηθισμένη.
O Κουνιγιόσι (1 Ιανουαρίου 1797 – 14 Απριλίου 1861) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ιάπωνες καλλιτέχνες της ξυλογραφίας του 19ου αιώνα. Έδειξε νωρίς το ταλέντο του και στα 12 του χρόνια έγινε δεκτός από τον Ουταγκάουα Τογιοκούνι να μαθητεύσει στο εργαστήριό του. Παρέμεινε μαθητευόμενος ως το 1814 οπότε του δόθηκε το όνομα Κουνιγιόσι (το πραγματικό του όνομα ήταν όνομα Γιοσισαμπούρο) και ξεκίνησε ανεξάρτητη καριέρα. Τη χρονιά αυτή κυκλοφόρησαν το πρώτα του έργα, εικονογραφήσεις βιβλίων και στην συνέχεια δημιούργησε ξυλογραφίες με ηθοποιούς του θεάτρου Καμπούκι και πολεμιστών σαμουράι.
Η οικονομική του κατάσταση τον πρώτο καιρό της σταδιοδρομίας του ήταν τόσο τραγική λόγω του ότοι δεν είχε δεχτεί καμία παραγγελία που αναγκάστηκε να πουλάει χρησιμοποιημένα χαλάκια τατάμι για να καλύψει τα έξοδα διαβίωσής του.
Το 1827 έλαβε την πρώτη του μεγάλη παραγγελία για 108 ήρωες της σειράς «Σουικόντεν» βασισμένη στην πολύ δημοφιλή Κινέζικη ιστορία, τους οποίους ο Κουνιγιόσι ζωγράφισε ξεχωριστά με τατουάζ στα σώματά τους, νεωτερισμός που έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στο Έντο (το σημερινό Τόκυο) και δημιούργησε μια ολόκληρη μόδα. Οι σειρές Σουικόντεν έγιναν ανάρπαστες και η ζήτησή τους ήταν τεράστια. Ο Κουνιγιόσι ήταν πλέον ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης της τεχνοτροπίας ουκίγιο-ε. Συνέχισε να παράγει έργα με πολεμιστές, αντλώντας τη θεματολογία του από πολεμικές ιστορίες με πολεμιστές σε μυθικές σκηνές με εξαιρετική ένταση, παράξενες εμφανίσεις και υπερφυσικές δυνάμεις και με έμφαση στο ανεξήγητο, το φανταστικό και το περίεργο. Στην αρχή της δεκαετίας του 1840, αδιαφορώντας για την απαγόρευση των κρατικών λογοκριτών, άρχισε να εικονογραφεί ηθοποιούς, ενώ χρησιμοποίησε καρικατούρες και τεχνική κόμικς για να απεικονίσει τους χαρακτήρες του. Συχνά παρουσίαζε -με σατιρική διάθεση- με φιγούρες ζώων (κυρίως αιλουροειδή) τους ανθρώπους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s