Uncategorized

Στην κυκλοτερή Vatadage Polonnaruwa

ImageΟ Nissanka Malla της Σρι Λάνκα ήταν μια αρκετά ιδιάζουσα περίπτωση μονάρχη. Επί της βασιλείας του (1187-1196) κατασκευάσθηκαν πολλά μνημειώδη κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως λ.χ. το βουδιστικό ωδείο με τις γρανιτένιες κολώνες Nissanka Lata Mandapaya, ο ναός με λείψανο (δόντι) του Βούδα Hatadage και η ύψους 54 μέτρων στούπα Rankot Vihara, η μεγαλύτερη στην Polonnaruwa και 4η μεγαλύτερη στο νησί, ενώ ανακαινίσθηκαν παλαιοί ναοί και υδραγωγεία. Στον Nissanka Malla αποδίδεται από ορισμένους ιστορικούς και η ανέγερση της Vayadage στην τότε πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Polonnaruwa (φωτογραφία).
Η φιλοδοξία του Nissanka να ξεπεράσει τους προκατόχους του στην κατασκευή υποδομών και μνημείων αποδείχθηκε εν τέλει ολέθρια για το βασίλειο, καθώς σε αντίθεση με τον Parakramabahu I τον οποίο διαδέχθηκε και που είχε επιβάλει μια βαρύτατη φορολογία για τα έργα που άφησε, ο Nissanka Malla πέρασε απότομα στο άλλο άκρο: μείωσε μεν δραστικά τους φόρους, όμως σε επίπεδα πολύ χαμηλά για τις ανάγκες χρηματοδότησης των φιλόδοξων σχεδίων του. Παράλληλα, διένειμε στους υπηκόους του χρήματα, χρυσό, ζώα, γή και αντικείμενα αξίας για να μηδενίσει την εγκληματικότητα η οποία είχε εκτιναχθεί λόγω της σκληρής πολιτικής του προκατόχου του και της καταπίεσης που επέβαλε στα ύψη. Αυτή η ριζική αλλαγή πολιτικής σε συνδυασμό και με τις εκστρατείες του στην Νότια Ινδία, οδήγησαν μέσα σε λίγα χρόνια το βασίλειο σε ουσιαστική χρεοκοπία.
Η εικονιζόμενη στην φωτογραφία Vatadage (με τον όρο αυτό περιγράφονται τα κυκλοτερή κτίσματα τα οποία περιβάλλουν τις στούπες οι οποίες με την σειρά τους περιέχουν βουδιστικά ιερά κειμήλια και λείψανα) της πρωτεύουσας Polonnaruwa κατασκευάσθηκε κατ’ άλλους επί Parakramabahu I (1123-1186) και σε αυτή φυλάσσεται δόντι του Βούδα και κατ’ άλλους επί Nisanka Malla και φυλάσσεται  το μπωλ στο οποίο μάζευε προσφορές από τους μαθητές, ακόλουθους και πιστούς του και από όπου έτρωγε ο Βούδας. Πρόκειται για την καλύτερα διατηρημένη vatadage στην Σρι Λάνκα καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη την έφερε στο φως, μετά από αιώνες ερήμωσης, το 1903.
Απλώνεται σε 2 πέτρινα επίπεδα και είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα. Το κάτω επίπεδο έχει μια απλή είσοδο στον Βορρά, ενώ το επάνω διαθέτει 4 εισόδους, μία σε κάθε κύριο σημείο του ορίζοντα και περιβάλλεται από τοίχο με τούβλα, ενώ σε αυτήν περικλείεται η στούπα. Γύρω από την τελευταία έχουν στηθεί 4 αγάλματα του Βούδα (τα δύο διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση) καθένα εκ των οποίων «κοιτάζει» προς την αντίστοιχη είσοδο στο επάνω επίπεδο, ενώ ολόγυρα διασώζονται πέτρινες κολώνες σε 3 ομόκεντρες κυκλικές σειρές, οι οποίες σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους στήριζαν μια ξύλινη οροφή.
Η αρχιτεκτονική της Vatadage Polonnaruwa (όπως άλλωστε και κάθε vatadage) έχει μεν δανειστεί στοιχεία από την Ινδία, αποτελεί ωστόσο ιδιαίτερο γνώρισμα της αρχιτεκτονικής της Σρι Λάνκα.

Κείμενο – Φωτογραφία: Zalmoxis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s