Uncategorized

Οι κερασιές στη Nakanocho του Hiroshige

Οι κερασιές στη Nakanocho του Hiroshige

Ένα από τα θεωρούμενα ως ομορφότερα διαμερίσματα του Edo στα μισά του ΙΘ’ αιώνα, προτού ακόμη η πόλη μετονομασθεί το 1868 σε Tokyo, ήταν το Yoshiwara. Μετά την τριήμερης διάρκειας «πυρκαγιά των Meireki» η οποία σύμφωνα με τον θρύλο οφειλόταν σε ένα «καταραμένο κιμονό» (από αυτόν τον θρύλο εμπνεύσθηκε και η Laura John Rowland το βιβλίο μυστηρίου «The Fire Kimono» που εκδόθηκε το 2008) και που μεταξύ 2 και 4 Μαρτίου 1657 κατέστρεψε το 70% της πόλης αφήνοντας πίσω 100.000 νεκρούς, η περιοχή των οίκων ανοχής «μετακόμισε» από το Νihonbashi στα βόρεια της πόλης, στο Yoshiwara.
Ο εντυπωσιακότερος δρόμος της περιοχής, ο οποίος φημιζόταν για το επιβλητικό θέαμα των ανθισμένων κερασιών, ήταν η κεντρική της αρτηρία, η Gochomachi.
Ένας πιιο μικρός δρόμος, αλλά ιδιαίτερα γραφικός, στην ίδια περιοχή, ήταν και η οδός Nakanocho.
Στον περίφημο πίνακα του Utagawa Hiroshige με τίτλο «Yoshiwara Nakanocho sakura no ushiro-muki» («Κοιτάζοντας πίσω προς τις ανθισμένες κερασιές κατά μήκος της Nakanocho στο Yoshiwara») από την σειρά «Edo meisho» (Διάσημα μέρη του Edo») εμφανίζονται γκέισες και «επισκέπτες» σε έναν περίπατο δεξιά και αριστερά από σειρά με κερασιές που ανθίζουν στην μέση του δρόμου. Οι ανθισμένες κερασιές είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του Hiroshige. Τις βλέπουμε για παράδειγμα στον πίνακα του 1854 «Ανθισμένες Κερασιές κοντά στην Saga» της σειράς «Genji setsugekka» («Ο πρίγκηπας Genji σε Χιόνι, Σεληνόφως και Άνθη») από τον ήρωα του διηγήματος «Genji monogatari» («Η Ιστορία του Genji») και ακόμη περισσότερο στο τρίπτυχο «Κερασιές σε πλήρη άνθηση τον 3ο Μήνα στην Οδό Gochomachi του Yoshiwara»). Είτε με λευκό χρώμα όμως στο τρίπτυχο αυτό είτε με ανοικτό ροζ στον πίνακα με τον Genji είτε με σκούρο ροζ όπως στον πίνακα εδώ, με την οδό Nacanocho, είναι οι κερασιές που φαίνονται να εκπέμπουν φωτεινότητα στο τοπίο και για τον λόγο αυτό, ακόμη και σε έναν αστικό χώρο, με οικήματα, καταστήματα, περαστικούς, μπαλκόνια, κ.λπ. το δένδρο κατέχει δεσπόζουσα θέση. Κάτι ανάλογο βλέπουμε και στον πίνακα «Το Τεϊοποτείο Nikenjaya δίπλα στον ναό Hachiman στο Fukagawa» όπου 2 γυναίκες περπατούν πίσω από δένδρα στο κέντρο του πίνακα με θέμα την περιοχή των καλών εστιατορίων και τεϊοποτείων.
Ο πίνακας του Hiroshige «Yoshiwara Nakanocho sakura no ushiro-muki» δημιουργήθηκε μεταξύ 1853 και 1858 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Κατηγορίες:Uncategorized

Tagged as: , , , , ,

3 replies »

  1. Υπάρχει ωραιότερο θέαμα από τις «ανθισμένες κερασιές»;
    Πώς είναι άραγε στο Τόκιο;

    • Λίγα είναι πια τα σημεία όπου το Τόκυο θυμίζει το παλιό Edo (Το Κυότο για παράδειγμα έχει κρατήσει περισσότερο τον παλαιό χαρακτήρα του) είναι ωστόσο από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις που έχω δει. Η έλλειψη χώρου συγκριτικά με το μέγεθος του πληθυσμού «ανάγκασε» τους Ιάπωνες να επιστρατεύσουν φαντασία και δημιουργικότητα για να την μετατρέψουν φιλική στον πολίτη, πόλη. Και με πολύ ιδιαίτερα αξιοθέατα (Πάρκο Ueno, Εθνικό Μουσείο, ψαραγορά, αρχιτεκτονική, μερικές επιβλητικές παγόδες όπως ο ναός Sensō-ji κ.λπ.). Αξίζει να πας αν μπορέσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s