Το Pondicherry είναι μια πόλη στην νότια Ινδία της οποίας αν δεν της λείπει κάτι, αυτό είναι τα αγάλματα. Το πιο γνωστό από αυτά μάλιστα είναι το άγαλμα του Γκάντι στην παραλία, κάτι σαν το «σήμα κατατεθέν» της πόλης το οποίο καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας μαζεύει από Ινδούς και ξένους τουρίστες για να φωτογραφηθούν μέχρι παιδιά που παίζουν.
Ένα «ξεχωριστό» από αυτά, είναι και το άγαλμα του Joseph François Dupleix, του γενικού κυβερνήτη επί Λουδοβίκου 15ου της υπό Γαλλικό έλεγχο Ινδίας, εκφραστή των συμφερόντων της Compagnie des Indes Orientales και σύγχρονου -και ανταγωνιστή- του διαβόητου Άγγλου αποικιοκράτη που εδραίωσε την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της East India Company (EIC) Robert Clive. Το όνομα του Dupleix πιθανόν να ακούγεται οικείο σε όσους έχουν επισκεφθεί το Παρίσι, μιας και από αυτόν έχει πάρει το όνομά του σταθμός του μετρό.
Το άγαλμα στο Pondicherry (ένα από τα δύο αγάλματα που φιλοτεχνήθηκαν στο 1870, δηλαδή 116 χρόνια αφότου ο Dupleix αναχώρησε από την πόλη, με το δεύτερο να έχει στηθεί στην Γαλλία) είναι μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος, με ύψος 2,88 μέτρων και έχει και την επιγραφή στην βάση του γραμμένη στα Γαλλικά. Βρίσκεται στην Goubert Avenue, δίπλα στην θάλασσα, στο νότιο άκρο ενός παιδικού πάρκου της Place du Republique, λίγο πριν το Park Guest House του Sri Aurobindo Ashram και ως μάλλον κομψή υπενθύμιση της εποχής της Γαλλικής αποικοκρατίας αφού έχει στηθεί απέναντι από την Alliance française de Pondichéry στον περίφημο παραλιακό πεζόδρομο της πόλης.
Στις μέρες μας, έχει τοποθετηθεί πάνω σε μια στήλη από τσιμέντο, ενώ παλαιότερα είχε στηθεί πάνω σε ανάγλυφους γρανιτένιους κίονες όπως φαίνεται και σε μια παλαιά φωτογραφία του αγάλματος στο μουσείο της πόλης.
Το όνομα του Dupleix είναι στενά συνδεδεμένο με το αποικιακό παρελθόν του Pondicherry αφού υπήρξε κυβερνήτης του από το 1742 ως τις 12 Οκτωβρίου 1754, οπότε η Γαλλική κυβέρνηση τον ανακάλεσε -με την απειλή της σύλληψής του εάν αρνείτο να εγκαταλείψει την πόλη- προκειμένου να επιτύχει την σύναψη ειρήνης με τους Άγγλους οι οποίοι είχαν βρει ένα μεγάλο εχθρό στο πρόσωπό του, από Ινδία μέχρι Βιρμανία όπου φιλοδοξούσε να επεκτείνει και εκεί την Γαλλική επιρροή.
Στα αρνητικά του Dupleix θα πρέπει να του χρεωθεί η καταστροφή του περίφημου ναού Eswaran, με ηθική αυτουργό των βανδαλισμών την θρησκόληπτη σύζυγό του όπως αναφέρουν σχετικά και οι μαρτυρίες που διέσωσε στα ημερολόγιά του ο Ananda Ranga Pillai.
Κείμενο – φωτογραφία: Zalmoxis
Κατηγορίες:ΙΝΔΙΑ