Uncategorized

«Γέρνοντας αριστερά, ο Eiffel φαίνεται μικρότερος» κι άλλες βραβευμένες με lgNobel ανακαλύψεις

«Όταν γέρνεις το κεφάλι σου αριστερά, ο Πύργος του Eiffel φαίνεται μικρότερος». Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας των ψυχολόγων Anita Eerland, Rolf Zwaan και Tulio Guadalupe που απέσπασε εφέτος το βραβείο Ig Nobel Ψυχολογίας. Βραβείο Ig Nobel πήραν ακόμη οι νευροεπιστήμονες Craig Bennett, Abigail Baird, Michael Miller και George Wolford που εντόπισαν εγκεφαλική δραστηριότητα με λογική ακόμη και σε έναν νεκρό σολωμό, ενώ βραβεύθηκε για τον κλάδο της Χημείας ο Johan Pettersson, ο οποίος έλυσε το μυστήριο του γιατί γίνονται πράσινα τα μαλλιά όσων μένουν σε ορισμένα σπίτια στην πόλη Anderslöv της Σουηδίας. Για την ακουστική, βραβεύθηκαν οι Ιαπωνες Kazutaka Kurihara και Koji Tsukada, σχεδιαστές μιας μηχανής που μπορεί να διακόψει την ομιλία ενός αγορητή, καθώς τον αναγκάζει να ακούσει τα ίδια του τα λόγια με μια ελάχιστη καθυστέρηση.

Photo: Nobel laureates demonstrate the study that leaning to the left makes the Eiffel Tower seem smaller (Reuters: Jessica Rinaldi)

Τα βραβεία Ig Nobel απονεμήθηκαν την Πέμπτη 20/9 στο πανεπιστήμιο Harvard, όπως και κάθε χρόνο για τα 10 πιο ασυνήθη επιτεύγματα και περίεργες, ανακαλύψεις και παρατηρήσεις στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Συχνά, οι ανακοινώσεις βράβευσης κρύβουν και ειρωνεία. Όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση της βράβευσης των Eric Adams, Scott Socolofsky, Stephen Masutani και ΒΡ «για την κατάρριψη της παλιάς θεωρίας πως πετρέλαιο και νερό δεν αναμιγνύονται» (Χημείας, 2010) μετά την μόλυνση με πετρέλαιο του Κόλπου του Μεξικού από την ΒΡ.
Μεταξύ των βραβευθέντων στο παρελθόν περιλαμβάνονται οι:
James Campbell και Gaines Campbell που ανακάλυψαν τα «scent strips», την μέθοδο με την οποία ένα άρωμα μπορεί να προστεθεί στην σελίδα ενός περιοδικού (Χημείας, 1993).
Jay Schiffman, εφευρέτης του AutoVision (μηχανή που επιτρέπει σε κάποιον να οδηγεί και βλέπει τηλεόραση ταυτόχρονα) και Νομοθετικό Σώμα της Πολιτείας του Μίτσιγκαν που νομιμοποίησε την μηχανή (Οπτικής, 1993).
Εκκλησία Νότιων Βαπτιστών της Αλαμπάμα για τον μαθηματικό τύπο και υπολογισμό της ηθικής βάσει του οποίου μετρήθηκε πόσοι κάτοικοι της πολιτείας θα πάνε στην Κόλαση αν δεν εξομολογηθούν και δεν μετανοήσουν (Μαθηματικών, 1994).
Dr. Robert J. Genco του Πανεπιστημίου του Μπάφφαλο για την μελέτη του «η χρηματοδοτική στενότητα ως ένδειξη κινδύνου για επιδείνωση της περιοδοντίτιδας» (Οικονομίας, 1996).
Daisuke Inoue, εφευρέτης του karaoke για την ανακάλυψη ενός εντελώς πρωτότυπου τρόπου να ανέχεται άγνωστοι ο ένας τον άλλον (Ειρήνης, 2004).
Ivan Schwab και Philip R.A. May για την ερμηνεία που εξηγεί γιατί οι τρυποκάρυδοι δεν έχουν πονοκεφάλους (Ορνιθολογίας, 2006).
Marie-Christine Cadiergues, Christel Joubert και Michel Franc, για την ανακάλυψή τους πως οι ψύλλοι που παρασιτούν σε σκύλους πηδάνε ψηλότερα απ΄όσο οι ψύλοι στις γάτες. (Βιολογίας 2010).
Αrturas Zuocas, δήμαρχος του Βίλνιους, Λιθουανία, για την δήλωσή του πως το πρόβλημα με τα παράνομα παρκαρισμένα πολυτελή αυτοκίνητα πολυτελείας μπορεί να λυθεί με ένα τάνκ που θα περνά από πάνω τους (Ειρήνης, 2011).
Τα βραβεία χορηγούνται για 10 κατηγορίες: 5 κατηγορίες ίδιες με εκείνες των Nobel (Ιατρικής, Χημείας, Φυσικής, Λογοτεχνίας και Ειρήνης) και άλλες 5 για διάφορες άλλες όχι αναγκαστικά οι ίδιες κάθε χρόνο (π.χ.Δημόσια Υγείας, Μηχανολογίας, Βιολογίας, κ.λπ.).
Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από την AIR (Annals of Improbable Research) που συνεργάζεται με την επιτροπή των βραβείων Nobel τα οποία ανακοινώνονται έναν μήνα αργότερα.

Κατηγορίες:Uncategorized

3 replies »

  1. Ξεχασαν τον GAP. Βραβειο λογικης ηλιθιοτητας με συνεπή ρυθμό ανάπτυξης, αντίστροφο της επαρκούς εγκεφαλικής λειτουργίας στα ενδεδειγμένα πλαίσια νορμαλότητας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s