Bandh στην Χίντι σημαίνει «κλειστό». Σημαίνει επίσης και την πιο απόλυτη έκφραση μιας γενικής απεργίας, όπου δεν κινείται τίποτε. Οι πολίτες βρίσκονται συνήθως είτε στα σπίτια τους είτε στα συλλαλητήρια, με τους κεντρικούς δρόμους γεμάτους από διαδηλωτές και τους εμπορικούς έρημους και άδειους, θέαμα σπάνιο για την Ινδική καθημερινότητα. «Bharat bandh» είναι η πανεθνική γενική απεργία, καθώς με τον όρο «Bandh» συνήθως εννοείται η σε τοπικό επίπεδο (κρατιδίου) γενική απεργία.
Το Bandh είναι τυπικώς απαγορευμένο από το 1998. Μάλιστα, το 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το δεξιό Bhatratiya Janata Party – BJP (Ινδικό Λαϊκό Κόμμα) και το τοπικό/πολιτειακό εθνικιστικό κόμμα της Μαχαράστρα Shiv Sena – SS (Στρατός του Σίβα) που κήρυξαν bandh στην Βομβάη.
Από νωρίς το πρωί σήμερα η Ινδία βρίσκεται σε «Bharat bandh» που έχουν κηρύξει 13 κόμματα της αντιπολίτευσης -το δεξιό BJP και τα κόμματα της Αριστεράς- και 25.000 συνδικάτα. Οι λόγοι της απεργίας είναι 3:
1. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης.
2. Η αύξηση της τιμής και οι έμμεσοι περιορισμοί στην κατανάλωση
του υγραερίου με το οποίο μαγειρεύουν εκατομμύρια νοικοκυριά.
3. Ο νόμος FDI (foreign direct investment) που έφερε η κυβέρνηση για την άρση των περιορισμών των ξένων άμεσων επενδύσεων στο multi-brand retail που σύμφωνα με την αντιπολίτευση θα εξοντώσει εκατομμύρια αγρότες και συνοικιακά μικρομάγαζα σε όλη τη χώρα. Ο νόμος αυτός δεν έχει απλώς χωρίσει όλους τους τελευταίους μήνες στα debates και στην σχολιογραφία την Ινδική πολιτική και κοινωνία σε «μεταρρυθμιστές»/φιλελεύθερους VS θιασώτες του παραδοσιακού οικονομικού εθνικισμού», αλλά έφερε στο προσκήνιο και ένα σωρό παθογένειες του συστήματος. Χαρακτηριστικό είναι πως στην φαρέτρα των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η διαφθορά που έχει απλωθεί στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος του Κονγκρέσσου που σε συνδυασμό με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων που πλήττονται από τον νόμο οδήγησε κόμματα εκτός των υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού UPA (United Progressive Alliance) που σχηματίσθηκε πριν 8 χρόνια. Ενδεικτική είναι η αντίθεση στο νομοσχέδιο του σοσιαλιστικού κόμματος Samajwadi Party που με 23 έδρες είναι το 2ο σε δύναμη -μετά το Indian National Congress των 206 εδρών στο φιλοκυβερνητικό μπλοκ (στηρίζει χωρίς να μετέχει στο UPA που κατέχει τις 222 από τις 543 έδρες της εθνοσυνέλευσης – Lok Sabha).
Από το πρωί η Μπάνγκαλορ έχει ερημώσει. Στην Καλκούτα, οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με αντιδιαδηλωτές της κεντροαριστεράς που κυβερνά την Δυτική Βεγγάλη. Στην Μπουμπανέσγουαρ της Ορίσσα στα Ανατολικά έχουν κοπεί οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όπως επίσης στην Πάτνα και σε εκατοντάδες πόλεις όλης της χώρας. Πολλές φορές ακτιβιστές πετούν μπανανόφυλλα σε σωρούς που να διακρίνονται από μακρυά ώστε να είναι ορατά από τους οδηγούς των τραίνων και να σταματήσουν. Στο Νέο Δελχί όλα τα καταστήματα είναι κλειστά, το ίδιο και στο μεγαλύτερο μέρος της Βομβάης, ενώ η αστυνομία της πρωτεύουσας βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την πληροφορία πως επίκειται διαδήλωση έξω από την οικία του πρωθυπουργού Μανμόαν Σινγκ του οποίου τελευταία το όνομα εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς, κάτι που έχει πλήξει το γόητρο και την επιρροή των λεγόμενων «μεταρρυθμιστών».
Από τα χαράματα, «έχει πιάσει φωτιά» το διαδίκτυο στα ινδικά ΜΜΕ, sites, blogs, social media κλπ. Μικροπαραγωγοί και συνδικαλιστές από την μία πλευρά μαζί με ακτιβιστές αλλά και παλαιοκομματικούς πολιτικούς και μικροαστοί «νοικοκυραίοι» («δεν μπορούμε να μετακινηθούμε», «να μπει τάξη επιτέλους» κ.λπ.) μαζί με τα μεταμοντέρνα απολίτικα επιχειρήματα των εκσυγχρονιστών από την άλλη, δίνουν και παίρνουν συχνά με έντονο και παθιασμένο ύφος.
Κατηγορίες:ΙΝΔΙΑ, Uncategorized
Περίμενε γιατι σε λίγο μας βλεπω εδω, Καλκούτα αγαπητέ μου Ζalmoxis