Uncategorized

Ωραία… «ελεύθερη αγορά»: Τα εμά, εμά και τα σα… εμά!

Ελεύθερη οικονομία… μπλα μπλα μπλα… Αυτορρύθμιση των αγορών… μπλα μπλα μπλα… ο αναχρονιστικός παρεμβατισμός… μπλα μπλα μπλα… το υγιές επιχειρείν… μπλα μπλα μπλα… το κακό κράτος… μπανταμπίμ μπανταμπάμ μπανταμπούμ… και άλλα τέτοια ωραία και πομπώδη! Εκ του ασφαλούς εννοείται! Διότι όταν έρχονται τα δύσκολα, όταν δηλαδή κάτι… «καλόπαιδα» με γιάπικα κοστούμια, γραβάτα και υφάκι τα κάνουν επί το κοινώς λεγόμενον «μούτι» στις μπίζνες, τότε οι μουτζαχεντίν της ελεύθερης αγοράς, ξεχνούν το «κακό κράτος» και στο όνομα των… «θέσεων εργασίας» (τους έπιασε ο πόνος και καλά… ) του «ανταγωνισμού» (τι ωραία που ακούγεται…) της ανάπτυξης (προ πάντων) και άλλα τέτοια περισπούδαστα επιχειρήματα, απαιτούν από τους φορολογούμενους να τσοντάρουν από το περίσσευμα ή και από το υστέρημά τους, για να μπαλώσουν τις αποτελέσματα του κρετινισμού τους! Και στην προκειμλένη περίπτωση, απαιτούν ούτε λίγο ούτε πολύ… 25 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο εταιρίες!

Καθόλου λοιπόν δεν με παραξενεύει που ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε σήμερα το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών μεγάλων στεγαστικών οργανισμών (ενυπόθηκου δανεισμού) «Fannie Mae» και «Freddie Mac».
«Τα κυβερνητικά μέτρα για τις «Φάνι» και «Φρέντι» είναι στη σωστή κατεύθυνση , διακρίνονται για τη συνοχή τους και οι προσεγγίσεις εγκρίνονται από το ΔΝΤ», δήλωσε ο
εκπρόσωπος David Hawley, με σημερινή κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Στηρίζουμε, συμφωνώντας εντελώς, την παρέμβαση της κυβέρνησης και έναν μελλοντικό αναβαθμισμένο έλεγχο στα θεμελιώδη μεγέθη «των δύο οργανισμών», τόνισε επίσης.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική παρέμβαση εξασφάλισε, πολλές δεκάδες τράπεζες που συνεργάζονται στενά με τον «Fannie Mae» και τον «Freddie Mac», καθώς αναχρηματοδοτούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα ενυπόθηκα δάνεια των δύο μεγάλων στεγαστικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Από την πλευρά της, στην αμερικανική γερουσία εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζεται ενισχυμένη δημόσια εποπτεία των δύο οργανισμών στο μέλλον, αλλά και μεγάλη κεφαλαιακή κάλυψη τους με κρατικά κεφάλαια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και ισχυρή στήριξη της μετοχής τους στην
Wall Street, τόσο με θέσπιση ειδικών κανόνων άμεσης ρευστοποίησής τους, όσο και της εγγύησης ότι το αμερικανικό δημόσιο μέσω αθρόων αγορών θα στηρίζει τη μετοχή, όταν η τιμή της υποχωρεί αισθητά.
Όμως, οικονομολόγοι έχουν επισημάνει, από την πλευρά τους, ότι για να εξασφαλιστεί μία τέτοια στήριξη των δύο οργανισμών, θα ζητηθούν συνολικά από τους φορολογούμενους έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα χρόνια!

Ηθικό δίδαγμα: Ο καπιταλισμός (όπως και οι πρόγονοί του) όταν τον παίρνει, έχει τουπέ και πουλάει τσαμπουκά, όταν όμως στριμώχνεται, το παίζει μισοκακόμοιρος. Ακριβώς αυτό το τελευταίο αν το συνειδητοποιούσαν οι πολίτες, δεν θα πιάνονταν κορόϊδα τόσους αιώνες. «Μαγκιά του» λοιπόν…

Κατηγορίες:Uncategorized

5 replies »

 1. Μικρή τεχνική λεπτομέρεια.
  Οι δύο αυτοί οργανισμοί “Fannie Mae” και “Freddie Mac” είναι βασικα δημόσιοι!
  Υποστηρίζονται απο το αμερικανικό κράτος, και γιγαντώθηκαν με τις πλάτες του κράτους και κάναν ατυχείς επιλογές και ανοίχθηκαν δίνοντας δάνεια με υψιλό ρίσκο…και πάλι με τις πλάτες του κράτους…..

  Ο καλός Δημόσιο τομέας μπλα μπλα μπλα, που θα προσέξει τον αδύνατο μπλα μπλα μπλα, …..και θα υπερασπιστεί τον λαο μπλα μπλα μπλα……

 2. «…Fannie Mae and Freddie Mac are private companies with deep ties to the government…»..

  Δες και στο
  http://abcnews.go.com/GMA/story?id=5362068

  Είναι ιδιωτικές εταιρίες που μανατζάρονται από ιδιώτες και -υποτίθεται- ότι απλώς επιτελούν δημόσιο λειτούργημα

 3. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου:

  Τα τρία κακά της μοίρας μας
  ή
  τρείς και ο κούκος.

  Ητοι τρεις αυτοί και όοοοοολοι εμείς ο κούκος

 4. ‘……deep ties to the government’

  νομίζω ότι όλοι μπορούμε να μεταφράσουμε απο τα αγγλικά……και αυτό με βάση τον ορισμό του άρθρου που βρήκες, γιατι υπάρχουν και άλλοι ορισμοί που παρουσιάζουν τις δύο εταιρείες σαν κρατικιστικούς δεινόσαυρούς.

  Το άρθρο σου θα μπορούσε να έχει σαν θέμα την Northern Rock η την άλλη Αμερικανική τράπεζα που δεν θυμάμαι το όνομά της τώρα.

  Αλλά κανείς δεν μίλησε για αυτορύθμιση παντού. Υπάρχουν τομείς που χρειάζονται να έχεις έναν παρατηρητή γιατι το ρίσκο είναι μεγάλο. Οι τομείς δεν είναι πολλοί. Τραπεζικό σύστημα και Ασφάλειες.
  Και πάλι υπάρχει η αναρχοφιλελευθερη άποψη που λέει οτι ούτε και εκεί πρέπει να έχει ρόλο το κράτος.

  Ο κίνδυνος να χάσεις την ασφαλειά σου και τις καταθέσεις σου θα σε κάνει να το ψάξεις καλύτερα να είσαι πιό υπέυθυνος.

  Η κρατούσα άποψη είναι οτι οι παρατηρητές των τραπεζών (στην Αγγλία είναι η τράπεζα της Αγγλίας και η Ανεξάρτητη Οικονομική Αρχή, Independent Financial Authority) θα πρέπει να παρακολουθούν τις κινήσεις και να σταματούν κινήσεις ανυπολόγιστου ρίσκου αλλά και να υποχρεώνουν τις τράπεζες να βάζουν στην μπάντα αποθεματικό στις καλές εποχές.

  Η κατάσταση είναι δυναμική. Η κρίση του συστήματος (κρίσή είναι μεγάλη λέξη αν σκεφτείς οτι μέχρι στιγμής μόνο μία τράπεζα στην Αγγλία έχει πρόβλημα, η Αμερική έχει το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή) δίνει πολύτιμες γνώσεις και για καλό και για κακό ο κόσμος δείχνει να μαθαίνει.

  Ευκολές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ευκολές κατηγορίες και αναθεμα μπορούν να γίνουν. Ευκολες εναλλακτικες λύσεις είναι ακόμα πιό δύσκολες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s