ΙΣΛΑΜ

Μουλτάν: Αρχή του τέλους για τον Μέγα Αλέξανδρο, «Πατρίδα του Σατανά», Τόπος συγγραφής του πρώτου ινδοευρωπαϊκού γραπτού. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις της πόλης των καυσώνων, των ζητιάνων και των νεκρών

Multan: Μια από τις αρχαιότερες, τις πιο γοητευτικές τις πιο πλούσιες σε παρελθόν, θρύλους, μύθους, παραδόσεις, προλήψεις και ιστορία πόλεις στον κόσμο, αλλά και τις πλέον δυσώνυμες.

Κάπου στο μέσο και προς το τέλος του καλοκαιριού του 2001, βρισκόμουν στο Πακιστάν. Αποφάσισα μετά την είσοδό μου στη χώρα, νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας, να πάρω από το Καράτσι την πρώτη πτήση γι αυτήν την πόλη. Από εκεί άρχισα το ταξίδι μου στη χώρα, από Αφγανιστάν μέχρι Ινδία και από το Δέλτα του Ινδού μέχρι τις πηγές του στα Ιμαλάια και την Κίνα.

Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο, προτού καν μεσημεριάσει, η όλη κατάσταση ήταν ένα σοκ, παρότι ανέμενα αυτό που θα συναντούσα: 52 βαθμοί Κελσίου υπό σκιάν!

Για πρώτη φορά ένιωσα ακόμη και τα βλέφαρά μου να ιδρώνουν! Το λευκό μου Tshirt είχε γίνει κατάμαυρο από τα υπολείμματα του νέφους της Αθήνας που έβγαιναν από τους ορθάνοικτους λόγω ζέστης πόρους τους δέρματος και που κανένα πλύσιμο δεν μπορούσε ως τότε να διώξει! Όλη η πόλη ήταν μια απέραντη σάουνα. Όμως, άξιζε τον κόπο, καθώς το Μουλτάν ανήκει στους τόπους εκείνους οι οποίοι και τίποτε αξιόλογο να μην προσέφεραν, ακόμη και κανένα αξιοθέατο να μην είχαν, είναι από τα μέρη εκείνα που αξίζει να λες στον εαυτό σου -«βρέθηκα εκεί».

Το Μουλτάν λοιπόν είναι δυσώνυμο, καθώς αποκαλείται η πόλη των «4 G»: Gard, Garma, Gadda, wa Goristan (Σκόνη, Καύσωνες, Ζητιάνοι και Τάφοι).

Για τον καύσωνα νομίζω πως ήμουν σαφής και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναφορές (άλλωστε, με 52 βαθμούς υπό σκιά, τι άλλο να σχολιάσει κανείς;).

Η σκόνη είναι απολύτως φυσιολογική, αφού το Μουλτάν βρίσκεται μεταξύ δύο ερήμων, Κολιστάν και Ταλ.

Όσον αφορά στους ζητιάνους, αυτοί ναι μεν υπάρχουν, αλλά όχι και σε εμφανώς μεγαλύτερο βαθμό από όσο σε άλλες πόλεις του Πακιστάν ή άλλων γειτονικών χωρών.

Όσο για τους τάφους, με τόσους πολέμους που έχουν λάβει χώρα ανά τους αιώνες στην περιοχή (Αλέξανδρος, Ταμερλάνος, Αμπού Μπακρ, Μοχάμαντ Μπιν Κασσίμ, Μαχμούντ Γκαζνάβι, Μουγκάλ, Μογγόλοι, Μπαλούχοι, Άγγλοι, Σιχ και άλλοι πολλοί, έβαλάν στο μάτι την περιοχή) ασφαλώς και θα έχει σκοτωθεί εκεί μεγάλο πλήθος.

Σύμφωνα πάλι με έναν μουσουλμανικό μύθο, όταν οι πρωτόπλαστοι διώχθηκαν από την Εδέμ στην γη, ο Όφις εξορίστηκε στο Μουλτάν, το οποίο όπως αναφέρει ο ίδιος μύθος είναι η συγκοπτόμενη ονομασία του τοπωνυμίου Μουλ-Σατάν (Κέντρο του Διαβόλου).

Η πόλη αυτή, η μεγαλύτερη του κάτω Πεντζάμπ όμως, είναι ταυτισμένη και με άλλους θρύλους: Κατ΄ αρχήν, εδώ εντοπίσθηκε η παλαιότερη πόλη στη Νότια Ασία. Εδώ πληγώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στον πνεύμονα από βέλος πολιορκώντας τους Μαλάβα. Για πρώτη φορά στην προς ανατολάς εκστρατεία του, η ασπίδα του, η οποία λεγόταν πως είχε προέλευση από τη Τροία και το ναό της Αθηνάς στο Ίλιον, έπεσε από τα χέρια του και πολλοί ισχυρίζονται πως ο Αλέξανδρος πέθανε εν τέλει από την επιπλοκή του τραύματος που προκάλεσε το μοιραίο βέλος στο Μουλτάν.

Ακόμη, στην πόλη αυτή, η οποία υπήρχε ήδη πριν από 4.000 χρόνια, γράφτηκε το πρώτο βιβλίο των Ινδοευρωπαίων, η Rig Veda!

Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται σήμερα μνημεία πολλών σούφι, όπως π.χ. τα μαυσωλεία του θεωρούμενου ως θαυματοποιού με υπερφυσικές δυνάμεις Shams ud Din Sabzwari, του Rukn i Alam (ηγέτης της σέχτας των σούφι Suhtawardiya) ή του Baha ud Din Zakaria.

Στη φωτογραφία φαίνεται η πύλη Bab al Qasim, απομεινάρι του τείχους του φρουρίου Qasim Bagh το οποίο κατέστρεψαν οι Άγγλοι το 1849 ως αντίποινα για τον θάνατο ενός αξιωματικού, του Alexander Agnew μετά από διαταγή του Σιχ κυβερνήτη του Μουλτάν (το χρώμα του ουρανού οφείλεται προφανώς στις καυτές μάζες αέρα και την σκόνη στην περιοχή).

11 replies »

 1. Kάποτε λέγαμε για προορισμούς αν διαθέτει ο ταξιδευτής deathwish αν θυμάσαι.
  Πλέον με αυτό το ταξιδιωτικό που περιγράφεις, ανανεώνω τη λίστα με περιορισμούς για να φτάσεις τον οργανισμό σου στα άκρα.Τόσο αίμα, θρύλοι και ιστορικές προσωπικότητες άφησαν το στίγμα τους κάπου στην Ασία ανάμεσα σε 2 ερήμους.
  Άψογο μέρος και ειδικά αν είναι το κεντρο του Σατανά θα πήγαινα επιπλέον από επιστημονική περιέργεια.

 2. Καλησπέρα Βιολόγε!

  Θυμάμαι πολύ καλά τη συζήτηση για τον «deathwish» ταξιδιώτη, αν και σε καμία περίπτωση δεν τοποθετώ τον εαυτό μου σε αυτή τη συνομοταξία.
  Περίφημοι ταξιδιώτες όπως ο γάλλος έμπορος διαμαντιών του 17ου αιώνα βαρώνος Tavernier,ο συμπατριώτης του Thevenot ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη το 1666, ο πολύ γνωστός Elphistone το 1808, ο Masson το 1827, ο Alexander Burnes το 1831, ο ταξιδιώτης Vinge το 1836, ο John Dunlop το 1849 και άλλοι πολλοί κέντρισαν με τις αφηγήσεις τους τη φαντασία των Ευρωπαίων αιώνες τώρα για το Μουλτάν για να μην πάμε σε παλαιότερες αναφορές, όπως λ.χ. του συγγραφέα του «jawahjar al bahoor (Αραβική ιστορία) τον 8ο αιώνα που αναφέρει την πόλη ως Χρυσό Οίκο» και οι οποίες ξεσηκώνουν τον αναγνώστη να βγάλει εισιτήειο και να φύγει αυθημερόν.
  Ελάχιστες πόλεις συνοδεύουν τόσοι πολλοί και πανάρχαιοι θρύλοι. Όσο για το «κέντρο του Σατανά» είναι μία από τις πολλές ετυμολογήσεις. ΆΛλοι δέχονται το Mul Sathan (κέντρο της ενδοχώρας) άλλοι αναφέρονται στη φυλή Mul, άλλοι ότι είναι παραφθορά του Mali – asthan, κ.λπ.

 3. Ρε Zalmoxis για ποιο κέντρο του Σατανά μιλάς με τέτοια ουρί του παραδείσου;
  Άσε δηλαδή που θυμάμαι κάποιον άλλο ταξιδευτή με έντονη καράφλα να τα «παίζει» πριν κάτι χρόνια στην bang kog από τη ζέστη πως εσύ λες πως άντεξες τους 52 βαθμούς στο Μουλκάν;

 4. @ monahikoslikos,

  Για τα ουρί θα συμφωνήσω, είχα μείνει άφωνος με αυτά που έβλεπα (γνωρίζεις την αδυναμία μου σε Ινδές, Πακιστανές Περσίδες) αλλά με τη ζέστη ασ’ τα να πάνε.
  Τον χαβαλέ της ηρωικής πεντάδας στην Μπανγκόκ ασφαλώς και την θυμάμαι. Λες τότε που παραλίγο να καλέσουμε 4 ασθενοφόρα. Ένα για τον φαλακρό, ένα για τον κοντό (από υπερκώπωση στα… «μασατζίδικα») και τα άλλα δύο για τη μπόχα που φάγαμε με τις χαλασμένες σόγιες στα φαγάδικα του δρόμου!

 5. Ομορφοι μύθοι, αισθήσεις πειραγμένες, λίμπιντο μπερδεμενες….Ασία, πέρασμα και στάση, πολιτισμος και άγνοια και πόνος και πλούτος και απουσία κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκδίκηση, ίσως, για μια ιστορία κι έναν τρόπο ζωής που δεν έκανε τη διαφορά. Χάθηκε κατω απο τοννους λάσπης, βρωμιάς και παραδόξης πίστης.
  σε φιλω ταξιδευτη
  ριτς

 6. @ thalassamov,

  χαίρομαι που σου άρεσε. Αναμένω σέ πρώτη ευκαιρία να διαβάσω για τις βόλτες σου, καθώς διάβασα στο προφίλ σου πως είσαι του περπατήματος και του ταξιδιού…

 7. @ Καλησπέρα Ριτς!

  Η Ασία ξέρει πάντα να βρίσκει τρόπο να εκπλήσσει, ευχάριστα και δυσάρεστα, σχεδόν ταυτόχρονα.
  Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της όμως,ιδίως στην ινδική υποήπειρο απ΄όπου και η αναφορά στο παρόν κείμενο, είναι ο μέχρι εξάντλησης βομβαρδισμός των αισθήσεων. Δυνατοί και ασυνήθιστοι ήχοι, από τον μουεζίνη στα μεγάφωνα του ΑΜμάν και τις κασέτες με τραγούδια του μπόλυγουντ που παίζουν στη διαπασών στη Ραγκούν μέχρι τα κορναρίσματα στις τεράστιες μεγαλουπόλεις σαν της Καλκούτας, βομβαρδίζουν τα αυτιά. Αρώματα του Σάλιμαρ, στικς της Μαϊσούρ, αλλά σκουπίδια, λουλούδια, ανοικτοί υπόνομοι βομβαρδίζουν τις μύτες. Πολύχρωμα σάρια, ζωφραφισμένα φορτηγά στην Πεσάβαρ (σήμα κατατεθέν κι αυτό του Πακιστάν), μη ζωομορφικές παραστάσεις σε όλες τις αποχρώσεις στα τζαμιά της Καμπούλ, πορτοκαλί κελεμπίες βουδιστών μοναχών, άσπρες των Αράβων στο Αμπού Ντάμπι, μαύρες των γυναικών τους στο Ομάν, μπλε μπούρκες στο Μαζάρ ε Σαρίφ,, πολύχρωμα αγάλματα έξω από ινδουιστικούς ναούς στο Μαντράς, βομβαρδίζουν τα μάτια. Μασάλα, κόρμα, μπιριάνι,ταντούρι,κάρυ, καυτερά διάφορα, υίκα, μάνγκο, λίτσι, τσάι ντάρτζιλινγκ με ζάχαρη και άσσαμ με τζι βούτυρο από γιακ των Ιμαλαϊων, βομβαρδίζουν τον ουρανίσκο. Και σκόνη, καύσωνες, νερό από συχνές τροπικές βροχές ή μουσώνες, ακόμη και το βελούδινο άγγιγμα μιας ιρανής ή μιας ινδής, αλλά ακόμη και αναπόφευκτα σπρωξίματα σε κάποιο στενό δόμο της πολυάνθρωπης Ντάκα, βομβαρδίζουν κάθε όργανο αφής…

 8. :)))))))))))))))))))))))))

  Δυστυχώς δεν έχω πάει ακόμα Ινδία, Ιράν ή Ιορδανία αλλά είναι κάτι που θα γίνει στο μέλλον!

 9. Μπου αρέσουν σε μάγκα τα ταξίδια σου.
  Δεν χάνω καμία αφήγηση.
  Εγώ με δύο παιδάκια δεν μπορώ να «βγω» εύκολα από την Ευρώπη. Ας είναι.
  Πηγαίνεις εσύ και μας μεταφέρεις όμορφες εικόνες.
  Μόνο, που είναι λίγες.
  Βάλε κάτι παραπάνω.

 10. Greenwolf, φαντάζομαι πως όχι μόνο θα έχεις γυρίσει αρκετά μέρη, αλλά και πως θες να πάρεις ιδέες για μελλοντικά ταξίδια. Οπότε, θα έλθουν και περισότερες φωτογραφίες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s