Uncategorized

Χριστόδουλος: Τα «Υπέρ» και τα «Κατά»

Στις 05:15 της 28ης Ιανουαρίου 2008 «κατέληξε» ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος , χάνοντας τη μάχη που έδινε επί επτά μήνες με τον καρκίνο.

Από το 1998, οπότε σε ηλικία 59 χρονών εξελέγη αρχιεπίσκοπος, ο κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης βρισκόταν διαρκώς στην επικαιρότητα. Άλλοτε με τα ανέκδοτα που έλεγε, άλλοτε με τα «σας πάω» προς τη νεολαία και άλλοτε με τις υπερ-συντηρητικού προσανατολισμού παρεμβάσεις του στις υποθέσεις της πολιτείας ακόμη και με φράσεις όπως περί «Δεξιάς του Κυρίου».

Με μια όσο το δυνατό πιο αντικειμενική ματιά, ο Χριστόδουλος είχε πολλά «υπέρ» και πολλά «κατά» και πάντως, η 10ετής παραμονή του στον αρχιεπισκοπικό θώκο δεν πέρασε απαρατήρητη.

Στα «υπέρ», του πιστώνεται το ότι έβγαλε την εκκλησία από τη ναφθαλίνη, π.χ. καλώντας τη νεολαία να πλησιάσει την εκκλησία «όπως είναι, ακόμη και με το σκουλαρίκι».

Υπό την ηγεσία του, ιδρύθηκαν νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς τους οποίους η εκκλησία αγνοούσε ως τότε ακόμη και ως όρους, έννοια και περιεχόμενο. Όπως για παράδειγμα , η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, η κακοποιημένη γυναίκα ή η άγαμη μητέρα. Ό,τι και αν έκανε γι αυτά, λίγο ή πολύ, βάζοντας και μόνο τα θέματα αυτά στην ατζέντα της εκκλησίας, κατόρθωσε να «προβληματίσει» κάποια σκουριασμένα μυαλά μεταξύ των πιστών που υπό άλλες συνθήκες είναι αμφίβολο εάν θα ξόδευαν φαιά ουσία για αυτά τα ζητήματα «ταμπού».

Ακόμη, του πιστώνουν το ότι ίδρυσε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» για την οποία ωστόσο πολλά ακούσθηκαν ως προς τα της διαχείρισης των οικονομικών της


Για την επικοινωνία της Εκκλησίας ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.


Για πρώτη φορά στα χρονικά, αρχιεπίσκοπος δέχθηκε στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, γεγονός που πριν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Υπήρξαν αντιδράσεις και ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο Χριστόδουλος κατάφερε και έπεισε τους ιεράρχες και έτσι ο Πάπας Βοϊτύλα επισκέφθηκε την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου. Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, ο ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά που προκάλεσαν οι καθολικοί στους ορθοδόξους. Ο αρχιεπίσκοπος άρχισε πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολούθησαν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο αρχιεπίσκοπος θα ανταπέδιδε την επίσκεψη, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας τον νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο.

Αυτοί ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους για τους

οποίους ως αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Χριστόδουλος, υπήρξε δημοφιλέστατος, καταλαμβάνοντας διαρκώς τις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων.

Στον αντίποδα, πολλά καταλογίστηκαν σε βάρος του Χριστόδουλου. Από άμβωνος, σε εκδηλώσεις, και με δηλώσεις του, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Από τον 2ο κιόλας χρόνο της ποιμαντορίας του ήλθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, θέμα που ταλαιπώρησε με τα συλλαλητήρια και τις υπογραφές για δύο χρόνια την κοινή γνώμη.

Ένα θέμα που συντάραξε τους πιστούς ήταν η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που απείλησε με «σχίσμα» Αθηνών – Φαναρίου και η οποία κράτησε ως το 2004 οπότε έληξε μετά την παρέμβαση της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.


Παροιμιώδης έμεινε η αμιγώς πολιτική έκφραση – υπονοούμενο που χρησιμοποίησε για την «Δεξιά του Κυρίου».

«Μελανό σημείο» υπήρξε επίσης το χουντικό παρελθόν του (για το οποίο είχε δηλώσει πως εκείνη την περίοδο δεν αντιλαμβανόταν τι συνέβαινε διότι… «μελετούσε». Επί χούντας, ο ανερχόμενος, τότε Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης κατείχε την θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μια θέση που θα τον στιγμάτιζε στην παραπέρα πορεία του και ιδίως όταν έπαιρνε ακραίες συντηρητικές θέσεις όπως π.χ. καταδικάζοντας τους “φωταδιστές” και τους πολέμιους των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών.

Άλλα «κατά» του Χριστόδουλου ήταν τα ραντεβού με τον Γιοσάκη, οι σχέσεις της αδελφότητας της Χρυσοπηγής που ανέδειξε τον Χριστόδουλο με την ομάδα του Απόστολου Βαβύλη, η διαπλοκή επί των ημερών του, του παραδικαστικού κυκλώματος με το παραεκκλησιαστικό, τα «ροζ σκάνδαλα» και διάφορες υποθέσεις, όπως π.χ. αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα όπου μπλέχτηκε ο Κύριλλος.

Το αποκορύφωμα πάντως της αποδοκιμασίας για τα πολιτικά πιστεύω το Χριστόδουλου ήταν όταν πριν από 24 χρόνια, με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Βόλου της 29ης Ιουνίου 1984, είχε κηρυχτεί ανεπιθύμητος στην πόλη! Αφορμή υπήρξε ένα άρθρο του τότε ως μητροπολίτου Δημητριάδος στον τοπικό τύπο που με βάση τα όσα είχαν διατυπωθεί σε προ ημερησίας συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, συνιστούσε προσβολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Αυτούσιο το άρθρο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της 24ης Ιουνίου 1984, με τίτλο «Η θύελλα που επέρχεται» και σχετικό αφιέρωμα που δημοσίευσε πριν 3 χρόνια ο «Ιός» στο http://www.iospress.gr/ios2005/ios20050320b.htm).

 

 

Για το παρασκήνιο διαδοχής, στο

Φανάρι, ΜΜΕ, Ρηγίλλης, αδελφότητες και… “κλίμα χριστιανικής αγάπης” στις διαδικασίες διαδοχής Χριστόδουλου

Για τις διαδικασίες διαδοχής που επιθυμούν οι πιστοί, στο

Δημοσκόπηση – καταπέλτης για τους “βυζαντινισμούς” στην Εκκλησία. Με λαϊκή ψήφο ο διάδοχος του Χριστόδουλου ζητούν οι πιστοί

 

Κατηγορίες:Uncategorized

Tagged as:

4 replies »

 1. Ακόμα 1 «υπέρ»:
  – πολύ καλός ρήτορας

  Ακόμα 4 «κατά»:
  – εναντίον των ευρωπαϊστών («ευρωλιγούρηδες»)
  – εναντίον των ομοφυλόφιλων («κουσούρι»)
  – εναντίον της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων («προδότες»)
  – εναντίον των Τούρκων

 2. @ INSTIGATOR

  Στις 7/2 υπάρχει πιθανότητα να ανεβεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ένας ακόμη πιο σκληροπυρηνικός ακροδεξιός, ο ιερωνυμικός Σπάρτης Ευστάθιος. Μπροστά του, ο Χριστόδουλος θα φαντάζει… «κεντροδεξιός»!

 3. @ Δημήτρης,

  Άλλο ένα «κατά», η μανία του κατά του Συνασπισμού και η οποία ασχέτως του τι ψηφίζει καθένας, ήταν εκνευριστική (πέρυσι σε ένα κήρυγμα είχε μιλήσει υποτιμητικά για όσους ψηφίζουν κόμματα του 3%, χωρίς πάντως να εννοεί τους ψηφοφόρους του… ΛΑΟΣ).

  Και κάτι «σπάνιο»: μια δήλωσή του που «ευχαρίστησε» κάποιους αριστερούς (όχι όλους ασφαλώς) και δυσαρέστησε κάμποσους δεξιούς: αυτό το «καλά να πάθουνε» (ή κάπως έτσι) για την 11/9!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s