ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ευστάθιος Σπάρτης: ακροδεξιός, αντιευρωπαϊστής, εκλεκτός της Ρηγίλλης και «τέκνο της Χρυσοπηγής», ο επίδοξος διάδοχος του Χριστόδουλου

Ένας υπερσυντηρητικός κληρικός, εκλεκτός της Ρηγίλλης και του βαθέως κράτους της «Χρυσοπηγής» (η οποία σημειωτέον ανέδειξε και τον Χριστόδουλο) που τον έκανε μητροπολίτη το 1980 παρά τη διαφωνία του Σεραφείμ και (αντίθετα με τον θανόντα αρχιεπίσκοπο) εκφραστής της «εσωστρέφειας» της εκκλησίας, προβάλει ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον αρχιεπισκοπικό θώκο με την εκλογή της 7ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, ο οποίος και «φοβίζει» αλλά και «εμπνέει» την ιεραρχία.

Ο Ευστάθιος ανήκει στην «συντηρητική» πτέρυγα, κάτι που ευχαριστεί όσους δυσαρεστούνταν με την υπερπροβολή ως τα όρια της εκκοσμίκευσης του Χριστόδουλου, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο δυσαρεστεί και όσους φοβούνται πισωγύρισμα στην εποχή Σεραφείμ.

Στις ιδιότητες που του αποδίδουν, κυριαρχούν τα επίθετα «ακέραιος» και «ισχυρογνώμων», θεωρείται ωστόσο από τους πλέον ηθικούς, ειλικρινής και χαμηλών τόνων ιεράρχης, με ιδιαίτερη αποδοχή στην Πελοπόννησο.

Πάντως, είναι κοινό μυστικό πως αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Φανάρι, καθώς ανήκει στην ομάδα των σκληρών «ελλαδιστών» που επιδιώκουν  την απόσπαση των «νέων χωρών» από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σπηλιώτης είναι 68 ετών και εξελέγη μητροπολίτης το 1980. Έχει αναλάβει «κρίσιμες» και «δύσκολες» αποστολές, όπως π.χ. τη διαχείριση της ελλαδικής στάσης έναντι του Φαναρίου στην κρίση που ξέσπασε προ 4ετίας και που παρά λίγο να οδηγήσει σε σχίσμα ενώ έχει διατελέσει σε πόστα που του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει σε βάθος τα τεκταινόμενα στην εκκλησία, από  υπεύθυνος τύπου της συνόδου της ιεραρχίας, μέχρι υπεύθυνος για την οικονομική διαχείριση της εκκλησίας.

Ανήκει στους ιεράρχες με φιλανθρωπικό έργο (όπως συνέβη λ.χ. στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο).

Στα «κατά» μιας τυχόν εκλογής του, περιλαμβάνεται η σχέση του με το ακροδεξιό παρακράτος της Χρυσοπηγής.

Ο μητροπολίτης Σπάρτης, πιστεύεται ότι διαθέτει μια βάση περίπου 30 ψήφων για τις εκλογές της 7ης Φεβρουαρίου προερχόμενες και από τους λεγόμενους «Χριστοδουλικούς» αλλά και από τους «Ιερωνυμικούς» καθώς και από τον κύκλο των «Πελοποννήσιων ιεραρχών»..

Ένας κρίσιμος παράγοντας για το αν θα μπορέσει να αποσπάσει περισσότερες ψήφους είναι η δυνατότητα πειθούς του σώματος της ιεραρχίας για την ικανότητά του να φέρει την κάθαρση από σκάνδαλα και κακοδιοίκηση.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες, ο Ευστάθιος ήταν η «κρυφή» επιλογή του Χριστόδουλο για να τον διαδεχτεί ενώ εάν υπάρξει πόλωση μεταξύ ελλαδιτών και πατριαρχικών, τότε απέναντί του θα έχει σε μία σκληρή αναμέτρηση τον Θηβών Ιερώνυμο.

Κατηγορίες:ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Tagged as:

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s