Διάβασα την παρακάτω είδηση στο τελευταίο τεύχος (January 2008, No 469) της μηνιαίας έκδοσης «New African» (σελ. 60) με το πρωτότυπο κείμενο στο http://africasia.co.uk/services/opinions/opinions.php?ID=1580&title=duodu.
Η είδηση αυτή είχε τον τίτλο «So James Watson is 16% black himself?» και δημοσιευόταν στο δισέλιδο Under the Neem Tree του αρθρογράφου Cameron Duodu.
Μπορώ να πω, πως το διασκέδασα αφάνταστα. Το διασκέδασα πραγματικά με το πάθημα του νομπελίστα γενετιστή Dr James Warson. Τέτοιο κάζο δεν συμβαίνει κάθε μέρα και δεν ήταν τυχαία η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του καθηγητή η οποία έγραφε: «Egg on his face: Dr James Watson has been found to be blacker than he thought».
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τον Οκτώβριο 2007, η αγγλική εφημερίδα The Indepedent προς δυσαρέσκεια των αφρικανών αναγνωστών της, δημοσίευσε πρωτοσέλιδο άρθρο με πηχυαίους τίτλους βάσει των οποίων ο James Watson, «ειδικός» σε θέματα DNA και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, ισχυριζόταν με το ύφος που του επιτρέπει η «επιστημονική αυθεντία» πως οι Αφρικανοί είναι λιγότερο έξυπνοι από τους λευκούς («Africans are less intelligent than whites»)!
Σύμπασα τότε η αγγλική κοινότητα των ρατσιστών, των νεοναζί και των συν αυτοίς αναθάρρησαν και καθημερινά έβγαιναν να επιδείξουν το άρθρο του James Watson ως άλλοθι για την υπεράσπιση των ρατσιστικών ιδεών τους.
Κάποια στιγμή, άσχετα με το γεγονός αυτό, ο James Watson δημοσίευσε το γονιδίωμά του στο διαδίκτυο. Λογικά δεν είχε τίποτε να φοβηθεί. Μεγάλης ηλικίας μεν και με ελάχιστα μαλλιά, αλλά κατάλευκος στο δέρμα, με ικανοποιητικό ύψος, με μπλε μάτια, σωστός… «Άρειος». Όμως, καμιά φορά η τύχη παίζει περίεργα παιχνίδια. Μετά την «ύβριν» του Watson ήλθε η «Νέμεσις» στο πρόσωπο της Kari Stefansson και της εταιρίας της «deCODE Genetics». Η εταιρία αυτή ανέλυσε τους συνδυασμούς μιτοχονδρίων και άλλα στοιχεία του Watson και κατέληξε σε ένα αναπάντεχο συμπέρασμα: Ο νομπελίστας γενετιστής είναι με βάση τα γονίδιά του… κατά 16% μαύρος («μαύρος», με την έννοια του «νέγρος», του «έγχρωμος», κ.λπ.).
Το 16% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό για κάποιον που κατατάσσεται στους «λευκούς», καθώς στους Ευρωπαίους τα «μαύρα» γονίδιά τους δεν υπερβαίνουν το 1%!
Το ωραίο, είναι πως στο ίδιο τεύχος (σελ. 24 – 25), δημοσιεύθηκε και ένα ακόμη άρθρο, της Carina Ray με τίτλο «We have a history!», το οποίο προφανώς είχε γραφτεί πριν την «αποκάλυψη» των μαύρων γονιδίων του ρατσιστή νομπελίστα και το οποίο τον
αποκαλούσε ως «the latest in a long line of prominent <thinkers> who think black peopl are inferior»! Όμως, το ακόμη πιο ωραίο ήταν στον επίλογο του άρθρο του Cameron Duodu, το σχόλιο ότι πολλοί ρατσιστές που είχαν δώσει δείγμα DNA προκειμένου να πιστοποιήσουν και εγγράφως την «φυλετική ανωτερότητα» τους, κάθονται πλέον «σε αναμμένα κάρβουνα»!
Κατηγορίες:Uncategorized
Aυτό είναι παλιά ιστορία.Tα ακριβή του λόγια ήταν ότι ένοιωθε
“inherently gloomy about the prospect of Africa” because “all our social policies are based on the fact that their intelligence is the same as ours — whereas all the testing says not really.”
Για το ρεκορντ ο Watson δεν είναι απλά ένας νομπελίστας του χώρου της βιολογίας αλλά είναι ο άνθρωπος (ο κυριότερος από την ομάδα των 4) που οδήγησε (δε λέω ανακάλυψε γιατί λέγεται ότι κλέψαν τα αποτελέσματα από το 4ο μέλος της ομάδας που ήταν γυναίκα και πέθανε πριν την απονομή των νόμπελζ) στην μεγαλύτερη ανακάλυψη στο χώρο της βιολογίας μετά την Προέλευση των Ειδών του Δαρβίνου…τη δομή του DNA!!!
Ακούγεται ταπεινό αλλά η μοριακή βιολογία, η γενετική μηχανική, η βιοτεχνολογία και πλήθος άλλων παρακλαδιών, ανακαλύψεων και πλεονεκτημάτων συγγενών χώρων οφείλουν το λόγο ύπαρξης τους σε αυτό το μοναδικό γεγονός.
Γενικά λοιπόν ο Watson ζούσε τη ζωή του ήρεμα και ωραία μέσα στην ακαδημαϊκότητά της μέχρι που πέταξε την κοτσάνα για τους έγχρωμους (politicaly correct) ενώ και ο ίδιος ήξερε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει βάση γονιδιακά.
Η δική μου εξήγηση είναι απλή…ο γέρος χάζεψε από τα γεράματα και δεν μπορώ να το δω κι αλλιώς, ούτε να τον σταυρώσω.Τα υπόλοιπα τα εκμεταλλέυονται οι διάφορες ομάδες (πολιτικοκοινωνικές) όπως θέλουν, αλλά οι επιστήμονες μπορούν να συγχωρήσουν έναν γέρο που τα έχει χαμένα.Δεν τον δικαιολογώ όπως δεν θα τον δικαιολογούσα αν έλεγε το ίδιο για Ασιάτες, Καυκάσιους και Αβορίγγινες.
Και κάτι ακόμα.Όλων το γενετικό υλικό είναι κατά ένα ποσοστό «μαύρο».
BioLogos,
σωστή η παρατήρησή σου, θεωρώντας δεδομένο πως είναι γνωστό το έργο του Watson πάνω στη δομή τoυ DNA, αρκέστηκα στο να τον ανααφέρω ως «ειδικό» στο θέμα και δεν ανέφερα τις έρευνές του του πάνω στο… Deoxyribonucleic Αcid.
Πράγματι, εφέτος γίνεται 80 χρονών, όμως δεν νομίζω να τα έχει και τόσο χαμένα. Όταν πέρυσι τον Μάιο διέθεσε τον γενετικό του χάρτη για παρατήτηση από το διαδίκτυο χάριν της εξατομικευμένης βιολογίας και ιατρικής, έγινε μόλις το 2ο πρόσπωπο που έκανε ένα τέτοιο επαναστατικό βήμα. Νομίζω δε, πως τα τελευτραία χρόνια ήταν που είχε πει εκείνο το περίφημο ευφυολόγημα «όλοι τρομοκρατούνται στην ιδέα να κάνουμε γενετικά όλες τις γυναίκες όμορφες, εγώ νομίζω όμως πως θα ήταν κάτι πολύ σπουδάιο» ή κάπως έτσι τέλος πάντων…
4ο μέλος της ομάδας; Και γυναίκα; Τόσα χρόνια είχα την εντύπωση πως η ομάδα ήταν τριμελής, όμως σαν να κάτι να μου θυμίζει αυτό που λες…
Ολοι οι ρατσιστές αργά ή γρήγορα βρισκονται αντιμέτωποι με το αναπόφεκτο, δηλαδή οτι φυλετική καθαροτητα δεν υπάρχει. Και όχι μόνο δεν υπάρχει αλλα και οπου εμφανίζεται φέρνει και πτωχευση του γενετικού υλικού.
Κρίμα που τετοιός επιστήμονας ξεστόμισε τετοια κωτσάνα.
Βεβαια να κανουμε μια υποσημείωση. Καμια φορά οι πολιτικά ορθές προσεγγίσεις μπορεί να εμποδίσουν την επιστημονική ερευνα που θα μπορούσε να βοηθήσει μια φυλή ή την άλλη. Για παράδειγμα καποιες ασθένειες που εμφανίζονται στους μαυρούς ή στους λευκούς μονο.Αλλα ειναι πλεόν απλοικό να συνδέσεις τα βασανα της Αφρικής, με την νοημοσύνη των μαύρων.
Φιλελεύθερε, έχεις δίκιο στο θέμα των ασθενειών, στατιστικά πολλές από αυτές φαίνεται να «προτιμούν» κάποιες φυλές ενώ άλλες φαίνονται σχετικά δυσπρόσβλητες. Για παράδειγμα, οι Αφροαμερικανοί, όπως είχα διαβάσει κάποτε, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου και εγκεφαλικών από τους λευκούς στις ΗΠΑ, οι ασιάτες της άπω ανατολής (οι «κίτρινοι» όπως τους λένε) εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σακχαρώδους διαβήτη (κάτι που έχει συσχετιστεί και με την αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων από ρύζι) κ.ο.κ. Από την πλαυρά τους, οι λευκοί δεν έχουν «αποθηκεύσει» π.χ. την «άμυνα» κατά του διαβήτη αυτού και ως εκ τούτου, εάν κατανάλωναν τις ίδιες ποσότητες ρυζιού, θα εκτίθεντο σε μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα εκείνων της άπω ανατολής.
Και όμως Ζαλμοξή εαν πριν απο μερικά χρόνια προσπαθούσες να κανεις αναλογες ερευνες και να διατυπώσεις τετοια συμπερασματα, καποιοί (δεν λεω όλοι) θα σε εβλεπαν με μισό ματι.
Φαντασου τώρα να προσπαθήσει να κανει ενας επιστήμονας ερευνα πανω στις δεξιότητες και τις κλίσεις καποιάς φυλής.
Ειναι απο τα πεδία της επιστήμης που είναι τα πιό ευαισθητα, και πολλές φορές κανείς δεν ξέρει πώς να πρόχωρήσει.
Βέβαια αλλο η έρευνα, αλλο οι αμυαλες ‘ατακες’, αλλα και παλι πόσο πιό επικύνδυνο θα ήταν να μιλήσει καποιός με επιστημονικό κύρος πανω σε ενα τετοιο θέμα.
Παντώς ερευνες που εχουν γίνει πανω στις δεξιότητες και ικανότητες του καθε φύλλου, έχουν βγάλει διαφορές, αλλα το γενικό συμπέρασμα είναι οτι η σύνθεση (αρσενικού-θυληκού) φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Γι’αυτό και εχω ακούσει (αλλα δεν το έχω επιβεβαιώσει) οτι σε διασκέψεις οι Γερμανοί προσπαθούν να έχουν ισορροπία φύλλου για να υπάρχει σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων.
Ποιός ξέρει; Μπορεί τετοιες έρευνες στο θέμα της φυλής να οδηγήσουν σε μια ανάλογη συνθεση-συνεργασία των φυλών (όσο αυτές θα υπάρχουν ακόμα βέβαια 🙂 )
«…Πάντως έρευνες που εχουν γίνει πανω στις δεξιότητες και ικανότητες του καθε φύλου, έχουν βγάλει διαφορές…».
Σωστό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καλύτερη αντίληψη χώρου που έχουν οι άνδρες. Το διαπιστώνεις καθημερινά σε πολλές περιπτώσεις. Ένας άνδρας εκτιμά με σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας εάν λ.χ. ένας συγκεκριμένος αριθμός αντικειμένων χωρά σε ένα περιορισμένο χώρο, εάν συγκεκριμένος όγκος ρούχων χωρά ή όχι σε μια βαλίτσα, ενώ θεωρείται πως εκ του λόγου αυτού, οι άνδρες είναι καλύτεροι στο παρκάρισμα ενός αυτοκινήτου όταν ο χώρος είναι οριακός.
Για τις φυλές, σαφώς και υπάρχουν μεγάλες διαφορές δεξιοτήτων. Παράδειγμα, η ικανότητα μίμησης ήχων και ρυθμού των Αφρικανών: Οι Γιορούμπα και οι Ακάν μπορούν και κατασκευάζουν τύμπανα που μιμούνται… την ανθρώπινη φωνή!
Εάν πάμε σε ανταλλαγή δεξιοτήτων μέσω γενετικής ή άλλων τρόπων, τότε ή θα έχουμε μεγάλη πρόοδο ή μεγαλύτερη χειραγώγηση. Όλα είναι θέματα χειρισμών, μέσων, αλλά και σκοπιμοτήτων.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin
Μερικά λίγα πληροφοριακά.Και στην έρευνα πέφτουν μαχαιρώματα και λοιπά «όμορφα» πράγματα.
Kαι ένα πολύ γνωστό βιβλίο του Watson είναι το The Double Helix.Ωραίο, απλό και λιτό δείχνει πάνω κάτω από τη δική του σκοπιά πως φτάσαν στη δομή του DNA.
Ο Watson επιμένω ότι απλά είναι ξεμωραμένος.Αν θες να δεις επιστήμονα αδίστακτο,entrepreneur, πρωτοπόρο και αμφιλεγόμενο διάβασε περί του Craig Venter.
Η «έρευνα» αυτή έχει καταρριφθεί. Αυτοί που την έβγαλαν είναι μια κρατικοδίαιτη φαρμακοβιομηχανία. Η «έρευνα» υπάρχει μόνο σε ελληνικά κομουνιστικά αντιδαρβινικά blogs και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι λαθεμένες, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την καταγωγή όλων των γονιδίων και ορισμένα είναι κοινά σε όλες τις περιοχές της Γης. Οι ισχυρισμοί του Watson περί ευφυίας επιβεβαιώνονται από κάθε σοβαρή μελέτη που γίνεται στο θέμα. Περαστικά αριστεροί.