ΚΟΣΜΟΣ

Ύφεση, κλίμα, τρομοκρατία, «νέος καπιταλισμός», τρόφιμα, στην ατζέντα του Νταβός

Σε λίγες ώρες, ανοίγει τις πύλες του στο Νταβός των Ελβετικών Άλπεων, το World Economic Forum 2008, το οποίο θα διαρκέσει από 23 έως 27 Ιανουαρίου με κύρια θέματα στην ατζέντα του, την ύφεση στην αμερικανική οικονομία, την έλλειψη τροφίμων και νερού λόγω των αλλαγών στο κλίμα και τις καινοτομίες. Το «Νταβός» είναι η μία από τις δύο μεγάλες φιέστες του παγκόσμιου καπιταλισμού που διοργανώνονται κάθε χρόνο: την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) στο τέλος κάθε καλοκαιριού και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, στις πρώτες εβδομάδες κάθε χρόνου.

«Υψηλοί» προσκεκλημένοι στο εφετινό φόρουμ, στο οποίο θα παρευρεθούν περισσότεροι από 2.500 πολιτικοί, επιχειρηματίες, «συνδικαλιστές», «φιλάνθρωποι» και επικεφαλής διεθνών οργανισμών από 88 χώρες (μεταξύ τους 27 αρχηγοί κρατών και 113 υπουργοί) είναι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασούο Φουκούντα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, ενώ θα συμμετάσχουν και η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, ο επικεφαλής της Sony Corporation Χάουαρντ Στρίνγκερ και ο πρόεδρος της Coca Cola Νέβιλ Ισντελ.

Τυπικά, θέμα του εφετινού συνεδρίου είναι «Η δύναμη της συνεργασίας στην καινοτομία» και αναμένεται να δοθεί έμφαση στο ρόλο της καινοτομίας στην ανάπτυξη, ωστόσο η απειλή της ύφεσης και τα τελευταία γεγονότα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθιστούν σημαντικότερα τα «ανεπίσημα» θέματα, όπως π.χ. τις εξελίξεις στο Πακιστάν.

Επί 37 χρόνια, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δίνει στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να διαμορφώσουν συντονισμένα την παγκόσμια ατζέντα τους για τη νέα χρονιά, με τους επιχειρηματίες, τους πολιτικούς, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τεχνοκρατών να επιδιώκουν την όσο το δυνατό ευρύτερη βάση συνεργασίας προς το συμφέρον των κρατούντων και των κατεχόντων.

Έτσι, τίθενται επί τάπητος τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο καπιταλισμός και οι λύσεις που θα αναζητηθούν με συγκεκριμένες «συνταγές» και χρονοδιαγράμματα. Εκτός από το αμιγώς οικονομικό/επιχειρηματικό σκέλος, αναλαμβάνονται και διπλωματικές πρωτοβουλίες κατόπιν των «συμβουλών» που παρέχουν τα μέλη του Φόρουμ. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, η λέξη «Νταβός» καθιερώθηκε ως πολιτικός όρος αναφοράς στην προσέγγιση της Ελλάδας προς την τουρκική πλευρά μετά τη συνάντηση που είχαν στην πόλη των Ελβετικών Άλπεων στο πλαίσιο του συνεδρίου του 1989, οι τότε πρωθυπουργοί Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.

Στο εφετινό φόρουμ, εκτός από τον παράγοντα «καινοτομία» τους 2.500 συνέδρους θα απασχολήσει ασφαλώς η κρίση των αγορών, ο «συνήθης ύποπτος» της θεματολογίας των τελευταίων χρόνων («τρομοκρατία») και οι «κλιματικές αλλαγές», θέμα που είχε μπει και πέρυσι στην ατζέντα.

Οι θεματικές ενότητες του εφετινού συνεδρίου περιλαμβάνουν σε πρώτη προτεραιότητα την κρίση στις παγκόσμιες αγορές, τις ελλείψεις σε τρόφιμα (λόγω ζήτησης βιοκαυσίμων και αγαθών από Κίνα και Ινδία) και νερό, τον ανταγωνισμό σε ζητήματα καινοτομιών, τα «καυτά» γεωπολιτικά σημεία του πλανήτη και τη χειραγώγηση («κατανόηση από τις κοινωνίες» όπως αναφέρεται) των πολιτών στα ζητούμενα των ισχυρών, εξ ου και η πολυπληθής παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ (ας σημειωθεί εν προκειμένω, ότι το φόρουμ αναμένεται να είναι ένα από τα πιο προσβεβλημένα γεγονότα στα δημοσιογραφικά blogs που στήνουν διάφορα ΜΜΕ, όπως λ.χ. ο Guardian, ο Monde, οι Times, το BBC, κ.λπ. που θα είναι διαρκώς συνδεδεμένα με το Νταβός!). Καμία σχέση δηλαδή με το αποτέλεσμα της σφυγμομέτρησης που διεξήγαγε με θέμα «Voice of the People» («Λόγος των Πολιτών») η Gallup International για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν οι ηγέτες παγκοσμίως, καθώς οι ερωτηθέντες τοποθετούν στην κορυφή της λίστας την εξάλειψη της φτώχειας με ποσοστό 14% (καμία αναφορά στη «φτώχεια» στο κυρίως μέρος των εργασιών, μόνο σε δευτερεύουσας σημασίας πάνελ ενδεχομένως να γίνουν κάποιες αναφορές) η ειρήνη με ποσοστό 13% (οι αναφορές στην «τρομοκρατία» που προαναγγέλθηκαν στο πρόγραμμα του φόρουμ δείχνουν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς από τους «ισχυρούς») η ανάπτυξη (με ίδιο ποσοστό, 13%) και ακολουθούν ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας (12%) και η προστασία του περιβάλλοντος (11%).

Μία από τις συζητήσεις που αναμένονται με ενδιαφέρον είναι αυτή που θα ακολουθήσει την εισήγηση των Μπιλ Γκαίητς για τον «επαναπροσδιορισμό του καπιταλισμού του 21ο αιώνα».»

«Πατέρας» του Φόρουμ είναι ο Ελβετός Κλάους Σβαμπ ο οποίος πριν 37 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1971, κάλεσε στο Νταβός διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών για να συζητήσουν επί θεμάτων εταιρικής στρατηγικής, ενώ με την πάροδο του χρόνου, η θεματολογία εμπλουτίσθηκε και με πολιτικά και διεθνή ζητήματα.

Εδώ και ένα χρόνο δε, «στρατολογούνται» και νέοι για να παρακολουθήσουν «από μέσα» τον θαυμαστό κόσμο της δύναμης και της εξουσίας και για τον λόγιο αυτό, ξεκίνησε πέρυσι με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το πρόγραμμα «Ο δρόμος προς το Νταβός 2008» με συζητήσεις για 60 νέους από 40 χώρες, οι οποίοι εξέλεξαν 6 αντιπροσώπους τους για την πενθήμερη σύνοδο που ξεκινά σήμερα και οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση με θέμα «Μελλοντικές Μετατοπίσεις: Η Φωνή της Επόμενης Γενεάς» (Future Shifts: The Voice of the Next Generation)».

Κάθε χρόνο πάντως, το περιεχόμενο της ατζέντας, «τυχαίνει» να συμπίπτει και με τα θέματα που απασχολούν τους πολιτικούς κι τα ΜΜΕ. Για παράδειγμα, το 2006 κεντρικό θέμα ήταν οι οικονομικές συνεργασίες με την Ινδία και από τότε, οι ηγέτες και οι υπουργοί αυτής της χώρας έχουν υποδεχθεί όσους επίσημους δεν είχαν επισκεφθεί την Ινδία εδώ και δεκαετίες (ενδεικτικά, μέσα σε 1,5 χρόνο βρέθηκαν στο Δελχί 3-4 διαφορετικές αποστολές Ελλήνων πολιτικών, όπως ο Καραμανλής με την Μπακογιάννη πρόσφατα, ο Αλογοσκούφης τον περυσινό Φεβρουάριο, ο Δούκας ενδιάμεσα, κ.λπ. συνήθως ως επικεφαλής επιχειρηματιών). Ή, το 2007, όταν κεντρικό θέμα ήταν οι κλιματικές αλλαγές και στη συνέχεια -«ξαφνικά»- από βουλευτές της ελληνικής περιφέρειας μέχρι life style περιοδικά και από «φιλάνθρωπους» των γκαλά και των συμποσίων μέχρι τα ΜΜΕ ανακάλυψαν τις «κλιματικές αλλαγές».

Τι μπορεί να βγει λοιπόν από το φόρουμ; Πιθανότατα «οδηγίες» στους απανταχού διαχειριστές του καπιταλισμού για ισορρόπηση μεταξύ παραγωγής, ζήτησης και προσφοράς σιτηρών, για μέτρα αποφυγής μιας παρατεταμένης παγκόσμιας ύφεσης (προβλέψιμα κατά κανόνα…) για την πρόληψη της επέκτασης νέων εστιών της τρομοκρατίας (δε μένει παρά να ακούσουμε κατόπιν την Κοντολίζα Ράις και άλλα γεράκια να επαναλαμβάνουν τις «προειδοποιήσεις» τους κατά του Ιράν) για μέτρα υπέρ εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ειδικά στην εξαρτημένη ενεργειακά Ευρωπαϊκή Ένωση).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, βέβαιο είναι πως τα θέματα που θα θίξουν «όλοι οι άνθρωποι του συστήματος» θα απασχολήσουν τους πολίτες και την κοινή γνώμη όλου του κόσμου στη συνέχεια…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s