ΗΠΑ

Ιδιωτικό σύστημα υγείας: Στα σκουπίδια πετούν τους άστεγους παραπληγικούς τα αμερικανικά νοσοκομεία!

Το Λος Άντζελες ονομάζεται και «Πόλη των Αγγέλων». Σχήμα οξύμωρο θα σκεφτόταν κάποιος αν επληροφορείτο μια απίστευτη είδηση (για την ανάγνωσή της όπως μεταφέρθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ, κλικ στο http://www.nationalpost.com/life/health/story.html?id=659651e7-0c74-4ff8-8b09-499cd7dd2b6f&k=77025)

Σύμφωνα με αυτήν, νοσοκομείο του Λος Άντζελες πέταξε σε ένα χαντάκι του περιβόητου Skid Row, της γειτονιάς των αστέγων της πόλης, έναν διανοητικά καθυστερημένο, παραπληγικό άνδρα, ημίγυμνο και χωρίς αναπηρικό κάθισμα! Οι υπεύθυνοι του Πρεσβυτεριανού Ιατρικού Κέντρου Χόλιγουντ (Hollywood Presbyterian Medical Center) αφού του έδωσαν εξιτήριο, τον πήγαν με ένα φορτηγάκι στην περιοχή των αστέγων και τον εγκατέλειψαν εκεί, χωρίς αναπηρική καρέκλα και ενώ φορούσε ακόμη μια βρόμικη νοσοκομειακή ρόμπα. Αυτόπτες μάρτυρες που έσπευσαν να τον βοηθήσουν είπαν ότι είδαν τον άτυχο άνδρα να σέρνεται στο χώμα και να κρατά με τα δόντια του τα έγγραφα του νοσοκομείου. Η οδηγός του οχήματος που τον είχε μεταφέρει μέχρι την περιοχή αυτή, μακιγιαρίστηκε και έφυγε. Τη σκηνή κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας ενός κοντινού καταφύγιου αστέγων. Ο παραπληγικός είναι ο 42χρονος Gabino Olvera και ο δικηγόρος του Δημοσίου Hernan Vera κατέθεσε για λογαριασμό του μήνυση χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή ως «το πιο αισχρό και σκληρό δείγμα αυτής της πρακτικής» που έχει δει ποτέ του.

Η υπόθεση του Olvera είναι μία από τις περίπου 50 που αναφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, στις οποίες άρρωστοι και άστεγοι άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν από ασθενοφόρα στην περιοχή αυτή του Λος Άντζελες που πιστεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο αριθμό αστέγων στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι στο Λος Άντζελες 12.000 άνθρωποι -πολλοί από αυτούς διανοητικά καθυστερημένοι ή εθισμένοι στα ναρκωτικά και το αλκοόλ- ζουν στους δρόμους της περιοχής Skid Row. Ο αριθμός των αστέγων στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 500.000 έως και ένα εκατομμύριο.

 

 

10 replies »

  1. Απαράδεκτο.Όσο και αν πολλοί άστεγοι είναι άστεγοι επειδή το ΘΕΛΟΥΝ (πχ αρνούνται να εργαστούν)και όσο αν και οι ανασφάλιστοι της Αμερικής είναι κι αυτοί ανασφάλιστοι επειδή έτσι θέλουν, ε, για παραπληγικούς, διανοητικά καθυστερημένους, γενικά άτυχους ανθρώπους θα έπρεπε να επεμβαίνει το κράτος.

  2. «Μέτρον άριστον» έλεγαν οι Έλληνες. Και όταν το μέτρο δεν τηρείται, τότε επεμβαίνει η Νέμεσις. Αυτό αφορά και την οικονομία των αγορών, με τη «ζούγκλα» στη οποία εκφυλίζεται να είναι το «εκτός μέτρου». Αν μάλιστα ο παρατηρητής δεν αρκείτο στον περιορισμένο χρονικό ορίζοντα του μέσου προσδόκιμου ανθρώπινου βίου για την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ασφαλή διατύπωση προβλέψεων, αλλά είχε συναίσθηση του τί είναι «ιστορία», θα αντιλαμβανόταν πως το παρόν σύστημα έχει να πληρώσει πολλά…

  3. Τώρα κατάλαβε γιατί όταν πεθαίνει κάποιος οι άλλοι λένε ότι πήγε στη γειτονιά των αγγέλων. Προφανώς στον άλλο κόσμο είναι όλοι άστεγοι.

  4. Εκπλήσσομαι από τις απόψεις του Δημήτρη για άστεγους που το ΘΕΛΟΥΝ να είναι άστεγοι και ανασφάλιστους κατ΄ επιλογήν τους.
    Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ο σχολιαστής να ανήκει στην κατηγορία εκείνη των «εκλεκτών» που δεν τους αρκεί που μολύνουν την κοινωνία με την παρουσία και τις απόψεις του, θέλουν τώρα να μολύνουν και τη μπλοκόσφαιρα.
    Τι άλλο να πω.

  5. Βρε Ζάλμοξη, τωρα βγήκες παρα πολύ off side.
    Απο την ιστορία που διάβασες αυτα τα συμπερασματά εβγαλές.

    Η πράξη του νοσοκομείου ηταν απαραδεκτη, κανεις δεν λέει το αντιθετο.

    Αλλα γιατι δεν αναφέρεις οτι συμφωνα με την ιστορία ο ασθενής αυτός μύνησε το νοσοκομείο, οτι η εταιρεία που έχει το νοσοκομείο πληρωσε με διακανονισμό και δηλώσε η εταιρεία οτι θα ελεγξει τους τρόπους με τους οποίους δίνει εξιτήριο.
    Την ίδια στιγμή που τα ΜΜΕ εκραξαν το νοσοκομείο.

    Βεβαια το νοσοκομείο δεν μπορούσε να κρατήσει τον ασθενή για πάντα. Επρεπε να ερθει σε επαφή με τις υπηρεσίες προνοιας και να ερθουν αυτές να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ανθρωπό.

    Και ερχεσαι και κολλάς το ‘ιδιωτικό’. Δηλαδή νομίζεις οτι σε διαφορα δημόσια συστηματα υγείας, με φριχτές συνθήκες διαμονής και θεραπείας να του κολλήσουμε την ταμπέλα ‘δημόσιο’.

    Και να ρωτήσω, εχουμε πολλές ιστορίες ατόμων που μύνησαν δημόσια νοσοκομεία στην Βόρεια Κορέα ή στην Σοβιετική Ενώση;Και εφημερίδων που κατείγγειλαν το γεγονός;

    Ψυχραιμία λοιπόν.

    Στον δε μοναχικό λύκο θα ήθελα να του αναφέρω ότι όσο παραξενο και αν ακούγεται υπάρχουν και αστεγοι που θέλουν να ειναι αστεγοι και εργαζομενοι που προτιμούν υψιλότερες αμοιβές απο το να ειναι ασφαλισμένοι.

    500,000 με 1,000,000 αστεγοι σε εναν δυναμικό πλυθησμο 350,000,000 ειναι ενα ποσοστό που ενώ δεν πρέπει να ειμαστε εφυσηχασμένοι δεν ειναι και μεγάλο.
    Και όποιος πεί οτι υπάρχει χώρα που εχει λύσει αποτελεσματικά το θέμα των αστέγων αλλα και το θέμα της ποιότητας της στέγης μαλλον δεν εχει σωστή εικόνα για το πρόβλημα

  6. Φιλελεύθερε,
    ακόμη και για τους ευτελείς λόγους του «πολιτικού κόστους», πολύ αμφιβάλλω αν θα πέταγε ένα δημόσιο νοσοκομείο έτσι, «χύμα στο χώμα», έναν παραπληγικό και μάλιστα χωρίς το καροτσάκι του, να γαντζώνεται για να συρθεί στα χώματα… Αυτό χαρακτηρίζεται επιεικώς αρρωστημένο. Εδώ στην Ελλάδα μπορεί να έκραζαν τα ΜΜΕ για 2-3 μέρες τον διευθυντή του νοσοκομείου, στις προηγμένες κοινωνίες όμως θα είχαμε παραιτήσεις ή «καρατομήσεις», όχι συμβιβασμό. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα έχω ακούσει διάφορα στραβά για το ΕΣΥ, αλλά μέχρι αυτού του σημείου, όχι.

    «…ο δικηγόρος του Δημοσίου Hernan Vera κατέθεσε για λογαριασμό του μήνυση…»
    Πώς δεν το ανέφερα λοιπόν; Όταν ανέβασα το ποστ δεν είχε συμφωνηθεί κανένας διακανονισμός.

    Δε φαντάζομαι όντως να συγκρίνεις τις ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα…!

  7. Κατ’αρχήν συγγνώμη, για το σχόλειο περι του δικηγόρου, οντως το ανέφερες, αλλα δεν το πρόσεξα.

    Οταν ενα δημόσιο νοσοκομείο, ειναι υπέυθυνο για θανάτους απο αμέλεια ή εγκαταλείπει τους αρρωστους μεσα στο νοσοκομείο, φοβάται το ‘πολιτικό κόστος’; Ο δε πολίτης μπορεί ευκολα να κανει μύνηση; (οι απαντήσεις ποικίλουν, αλλα αν ειναι να μιλήσουμε ακόμα και για μεσου επιπέδου συστήματα υγείας όπως η Ελλάδα, μαλλον όχι)

    Σε οτι αφορά τα δικαιώματα που έχει ο πολίτης απεναντι σε οποιονδήποτε φορέα, βεβαίως θα συγκρίνω τις ΗΠΑ με την Βόρεια Κορέα, και θα έλεγα και με την Ελλάδα.

    Η υπόθεση εντείνεται και απο τον συμβολισμό της κίνησης αυτής, αλλα τουλαχιστον εγινε θέμα.
    Δεν μπορείς να σταματήσεις λαθη ή απαράδεκτες κινήσεις σε διάφορους τομείς. Αλλα το κατα πόσο ενα σύστημα ειναι σε σωστό δρόμο, κρίνεται και απο το πόσο τετοια φαινομενα βγαίνουν στην επιφάνεια, κατα πόσο οι θιγόμενοι πολίτες τους μπορούν να βρούν το δίκιο τούς, και τρίτον κατα πόσο οι παραβάτες είτε σταματούν να λειτουργούν είτε δεν υποπεπτουν σε παρόμοιο ατόπημα.

    Η ιστορία δείχνει οτι σε μια αστική καπιταλιστική δημοκρατία, τα πραγματα μπορούν να διορθωθούν.

  8. Και ποιός σου είπε οτι το νοσοκομείο δεν εψαξε ή δεν θα ψάξει ποιός εδωσε το εξητήριο και ποιός είναι υπευθυνος για το περιστατικό, και δεν θα τους αποπέμπψει; Η μήπως νομίζεις οτι το νοσοκομείο δεν θα χασει απο την δυσφήμηση;
    Όπως δεν θα πήγαινες εσύ σε αυτό το νοσοκομείο, δεν θα πήγαινα και εγώ και οποιοσδήποτε αλλος ακουγε αυτήν την ιστορία, ακόμα και αν το νοσοκομείο τιμωρούσε τους υπευθυνους και αλλαζε το συστημά του.

    Σε ενα δημόσιο σύστημα υγείας, θα μπορούσε να γίνει ευκολα αυτό;

  9. Η GfK σε έρευνά της το 2006 διαπίστωσε ότι πανευρωπαϊκά, ως πλέον διαφθαρμένος κλαδος από τους πολίτες της Ε.Ε., θωρείται η υγεία με 14% των ερωτηθέντων και ακολουθούν κοντά στο 10% επιχειρηματίες και δικαστικοί.
    Η έρευνα αφορούσε γενικά τη διαφθορά, ωστόσο τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στις χώρες του λεγόμενου «σκανδιναβικού μοντέλου» το οποίο μέχρι σήμερα αποδεικνύετααι και το περισσότερο επιτυχημένο είτε το συγκρίνει κανείς με το αμερικάνικο είτε με το ελληνικό είτε με το… βορειοκορεατικό.
    Στις δημοκρατίες, ο πολίτης μπορεί πράγματι να προσφύγει στις αρχές για να βρει το δίκιο του. Στις ανώριμες «δημοκρατίες» («μπανανίες» κ.λπ.) προσφεύγει αλλά δεν το βρίσκει. Στις σχετικά ώριμες προσφεύγει δύσκολα αλλά το βρίσκει. Στις πιο ώριμες, προσφεύγει εύκολα και το βρίσκει. Στις πλέον προηγμένες κοινωνίες, δεν χρειάζεται καν να προσφύγει (και στις τελευταίες δεν υπολογίζω ούτε Ελλάδα ούτε ΗΠΑ ούτε Βόρεια Κορέα. Τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ίσως…).

  10. Νομίζω οτι θα είναι καποιός αφελής να υποστηρίξει οτι το Αμερικανικό μοντέλο υγείας ειναι καλύτερο απο το Σκανδιναυικό.

    Αλλα με την λογική οτι το Αμερικανικό σύστημα υγείας ειναι για τα σκουπίδια με βάση αυτό το περιστατικό, τί θα επρεπε να πούμε για το Βρεταννικό (και κρατικιστικό NHS)που ο κάθε πολίτης πρεπει να επισκεφθεί πρώτα τον Γενικό Παθολόγο, και ενας απο αυτούς τους Γενικούς Παθολόγους (πληρωμένος απο το κράτος) σκότωσε πανω απο 150 ηλικιωμένους ασθενείς (Υπόθεση Σηπμαν);

    Καλά κάνεις και καταγγέλεις το γεγονός, φυσικά και πρέπει όλοι να το στιγματίσουμε, αλλα δεν το βρίσκω χαρακτηριστικό του ιδιωτικού συστήματος υγείας.
    Και όπως προανέφερα, το νοσοκομείο αυτό αν δεν αλλαξει την τακτική του θα κλείσει. Πιστευεις οτι το νοσοκομείο αυτό θα επαναλαβει κατι τετοιο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s