ΔΟΥΛΕΙΑ

Σκλάβοι στην «ολυμπιακή» Κίνα, εν έτει 2008! Δουλιά 20 ωρών καθημερινά με ψωμί και νερό! Θάνατοι από σφυριές όσων δεν δούλευαν γρήγορα!

Και νέα υπόθεση σκλάβων που δούλευαν σε φούρνους δομικών υλικών της Κίνας αποκαλύφθηκε σήμερα.

Η αστυνομία της επαρχίας του Hebei (Χεμπέι) κοντά στο Πεκίνο, απελευθέρωσε πρόσφατα τέσσερα άτομα που δούλευαν ως σκλάβοι σε φούρνο οικοδομικών υλικών, όμως στη συνέχεια… έχασε τους τρεις από αυτούς καθώς τους έστελνε στα σπίτια του!

Όπως γράφει η εφημερίδα China Youth Daily, οι σκλάβοι δούλευαν στον φούρνο επί ένα χρόνο πριν απελευθερωθούν τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποιοι από αυτούς ήταν πιθανότατα διανοητικά καθυστερημένοι ενώ ένας τουλάχιστον ήταν αγράμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα κανένας δεν ήξερε το όνομα του ή τον τόπο καταγωγής και απλώς αναφέρονταν σε αυτόν ως «δεύτερο σκυλί». Και οι τέσσερις σκλάβοι τρέφονταν με χυλό και ψωμί, τους ξυλοκοπούσαν και δεν τους πλήρωναν. Αφού όμως η αστυνομία τους διέσωσε και ειδοποίησε τις οικογένειες τους να τους παραλάβουν, οι τρεις εξαφανίστηκαν καθώς… εστάλησαν σε λάθος περιοχές! Η εφημερίδα γράφει ότι όταν οι συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν, οι τοπικές αρχές τους αντιμετώπισαν με εχθρότητα επειδή δεν πίστευαν ότι μπορεί να έχουν σταλεί σε λάθος πόλεις.
Μείζον σκάνδαλο είχε ξεσπάσει πέρυσι στην ίδια χώρα όταν αποκαλύφθηκε ότι περισσότερα από 1300 άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και διανοητικά καθυστερημένων ενηλίκων δούλευαν ως σκλάβοι σε παρόμοιους φούρνους στην επαρχία Shanxi. Τα θύματα δούλευαν χωρίς κανένα προστατευτικό ρουχισμό και υπό την απειλή άγριων σκύλων καθώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ραγδαία αναπτυσσόμενης κατασκευαστικής βιομηχανίας. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί όταν περισσότεροι από 400 γονείς ανάρτησαν στο διαδίκτυο κοινό αίτημα και στράφηκαν στους δημοσιογράφους για να τους βοηθήσουν να βρουν τα παιδιά τους που είχαν εξαφανιστεί. Οκτώ από αυτούς τους σκλάβους οι οποίοι δούλευαν 20 ώρες την ημέρα με νερό και ψωμί, είχαν τραυματιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε είχαν ξεχάσει το όνομά τους. Ένας μάλιστα είχε χτυπηθεί μέρι θανάτου με σφυρί διότι δεν δούλευε γρήγορα.Ο φούρνος σημειωτέον όπου βρέθηκαν 31 σκλάβοι ανήκε στον γιο του τοπικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Βλέπε σχετικά στους παρακάτω τόπους:

http://www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,23038344-5001028,00.html

και

http://www.chinadaily.com.cn/china/2007-06/17/content_896058.htm

Κατηγορίες:ΔΟΥΛΕΙΑ, ΚΙΝΑ

Tagged as: ,

2 replies »

  1. Ε, καλά, δεν είπαμε ότι κατέκτησαν και τη δημοκρατία. Αλλά προσπαθούν και μάλιστα πολύ, λαμβανομένων υπόψιν και των συνθηκών ζωης των πολλών. ριτς

  2. @ ritsmas,

    ότι προσπαθούν, συμφωνώ. Όποιος λέει το αντίθετο μάλλον δεν είναι καλά ενημερωμένος. Όπως π.χ. τα τελευταία μέτρα που πήραν για το περιβάλλον και την ανακύκλωση (κατάργηση της δωρεάν νάϋλον σακούλας αγορών από τα καταστήματα). Απόδειξη, ότι οι αρχές έχουν εξιχνιάσει και άλλες περιπτώσεις δουλείας τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, δεν παύει να σοκάρει ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο είναι αλήθεια πολλοί νόμιζαν πως είχε περιοριστεί σε ελάχιστα μέρη του κόσμου (π.χ. τη Μαυριτανία).
    Μακάρι πάντως να κανουν καλή δουλειά οι αρχές και το ατυχές περιστατικό όπου «έχασαν» τους 3 απελεύθερους να είναι τυχαίο και να μην οφείλεται σε παρέμβαση του βαθέως κράτους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s