ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Με την οικολογία ή με την παράδοση; Υδροκυάνιο στην ατμόσφαιρα κατά τον ινδουιστικό εορτασμό της Bhogi Pongal

 

Με την οικολογία ή με την παράδοση; Αυτό το ερώτημα ακούγεται ολοένα και περισσότερο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς διαπιστώνεται πως πολλά έθιμα, ακόμη και σχετιζόμενα με μεγάλες θρησκευτικές εορτές, βλάπτουν το περιβάλλον.

Μία τέτοια περίπτωση συναντάμε στην εορτή Bhogi Pongal. Η Bhogi είναι η πρώτη ημέρα της ινδουιστικής εορτής Pongal στο Tamil Nadu (στον Ινδικό νότο) και της εορτής Sankranti στο ινδικό κρατίδιο Andhra Pradesh.

Μία παλιά συνήθεια κατά την ημέρα αυτή, η οποία εφέτος πέφτει στις 14 Ιανουαρίου, είναι το κάψιμο των ακαθαρσιών και των σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί για κάποια περίοδο. Στα παλιότερα χρόνια, οι πιστοί έκαιγαν τα απορρίμματα της αγροτικής ζωής. Σήμερα όμως, καίνε πλαστικά, ελαστικά αυτοκινήτων και εν γένει υλικά τα οποία μολύνουν το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ινδία και ΜΚΟ ενημερώνουν και κινητοποιούν τον πληθυσμό για τις βλαβερές συνήθειες του καψίματος τέτοιων υλικών, ενώ έχουν από 20ετίας ψηφιστεί και νόμοι κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Ωστόσο, πολλοί Ινδοί εξακολουθούν να μένουν ασυγκίνητοι εμπρός στην προκαλούμενη μόλυνση κια τις ασθένειες που προκαλεί και την ημέρα της Bhogi τεράστια νέφη από καπνούς κρύβουν κυριολεκτικά την ορατότητα, προκαλώντας τεράστια μόλυνση στην ατμόσφαιρα, καθώς εκλύονται αέριο από υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, βινυλοχλωρίδιο, κ.λπ., από τα καμένα πλαστικά και PVC προκαλώντας άσθμα, καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς, κ.λπ.

 

Ενδιαφέρον άρθρο αυτής της ινδουιστικής γιορτής, κλικ στο: Bhogi Festival and Pollution

Για τον εορτασμό στο κρατίδιο Andhra Pradesh, κλικ στο: Sankranti celebration in Andhra Pradesh.

 

Για τη σημασία του Bhogi Pongal, κλικ στο: Significance of Bhogi Pongal

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s