ΔΙΑΦΘΟΡΑ

«Δωράκι» 96 εκατομμυρίων δολαρίων από τις καπνοβιομηχανίες σε Μπους – Κονγκρέσο – πολιτικούς για να σαμποτάρουν την αντικαπνιστική εκστρατεία

«Χοντρά λεφτά» έχουν «σκάσει» στον αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και στο Κογκρέσο οι καπνοβιομηχανίες για να σαμποτάρουν την αντικαπνιστική εκστρατεία.

Πολλές και σοβαρές ευθύνες καταλογίζει η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (American Lung Association) σε Μπους και Κογκρέσο επειδή εμπόδισαν τις προσπάθειες για την εφαρμογή αυστηρότερων ρυθμίσεων για τον καπνό και την αποθάρρυνση του καπνίσματος. Ευθύνες καταλογίζει όμως η πνευμονολογική εταιρεία και στις πολιτείες επειδή δεν δαπάνησαν αρκετά κονδύλια στη μάχη κατά του τσιγάρου.
Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, η εταιρεία υπονοεί σαφώς ότι οι πιέσεις από τα λόμπυς και το παρασκήνιο καθώς και οι τεράστιες δαπάνες των εταιρειών καπνού επηρέασαν τους πολιτικούς και προτρέπει το κογκρέσο να μεταφέρει την αρμοδιότητα για το κάπνισμα στην Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων. «Παρότι αρκετές πολιτείες έχουν αποτύχει να κάνουν σημαντική πρόοδο στην προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών τους, οι εταιρείες καπνού δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την προώθηση των θανατηφόρων προϊόντων του», αναφέρει η έκθεση η οποία επικαλείται στοιχεία των οργανώσεων «Κοινή Υπόθεση» (Common Cause») και «Ταμείο για παιδιά χωρίς καπνό» («Tobacco-Free Kids Acrion Fund») σύμφωνα με τα οποία οι καπνοβιομηχανίες την προεκλογική περίοδο 2005- 2006, έκαναν δωρεές ύψους 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποψήφιους για ομοσπονδιακά αξιώματα, από τα οποία τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια ήταν δωρεές απευθείας προς τους υποψηφίους. Σύμφωνα με στοιχεία του «Ιδρύματος για τα Χρήματα στην Πολιτειακή Πολιτική» («The Institute on Money in State Politics») τα οποία επίσης επικαλείται η έκθεση, την ίδια περίοδο οι καπνοβιομηχανίες και οι έμποροι λιανικής πώλησης του καπνού διέθεσαν περισσότερα από 96 εκ. δολάρια σε υποψηφίους, επιτροπές και προεκλογικές εκστρατείες.

Η εταιρεία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για το προεδρικό βέτο στην απόφαση του κογκρέσου να αυξήσει την φορολόγηση των τσιγάρων από τα 0,61 σεντς στο 1 δολάριο καθώς όπως αναφέρει «ο αυξημένος φόρος θα είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από τους τωρινούς καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και λιγότεροι νέοι και παιδιά να το αρχίσουν».

Η έκθεση σημειώνει ότι 21 πολιτείες έχουν εγκρίνει μία νομοθεσία για τον καθαρό αέρα, επτά πολιτείες έχουν ενισχύσει τους σχετικούς νόμους και χαιρετίζει την απόφαση του Τενεσί, της πρώτης καπνοπαραγωγού πολιτείας που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Ωστόσο, διαμαρτύρεται διότι άλλες πολιτείες καθυστερούν στην αύξηση των φόρων στον καπνό και δεν δαπανούν όσο συνιστάται σε προγράμματα αποτροπής τους καπνίσματος και βοήθειας στους ήδη καπνιστές να απαλλαγούν από τη συνήθεια. «Περισσότερες από τις μισές πολιτείες δεν έχουν νόμους που να απαγορεύουν τον έμμεσο καπνό στους χώρους εργασίας και στους δημόσιους χώρους», αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι «μέχρι να βρεθεί η πολιτική βούληση για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, περισσότεροι από 438.000 άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό». Η έκθεση της Εταιρείας κατηγορεί επίσης τις καπνοβιομηχανίες ότι προωθούν τα προϊόντα τους σε νέους και παιδιά με νέα αρωματισμένα τσιγάρα και πολύχρωμα πακέτα.

Με βάση μία συμφωνία του 1998, οι καπνοβιομηχανίες συμφώνησαν να καταβάλλουν στις πολιτείες 246 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι δαπάνες που το κράτος είχε κάνει τα τελευταία 25 χρόνια για την αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά η αντικαπνιστική εκστρατεία καταγγέλλει ότι οι πολιτείες έκαναν επιδρομή στα συγκεκριμένα κεφάλαια για να καλύψουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους, να φτιάξουν δρόμους και να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που καμία σχέση δεν είχαν με το θέμα.
Ποσοστό 21% των κατοίκων της χώρας, συνολικά δηλαδή σχεδόν 45 εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ.


Το σχετικό άρθρο (U.S. falls short in anti-tobacco efforts) εδώ:    

http://news.yahoo.com/s/nm/20080110/us_nm/tobacco_usa_dc_1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s