Χοντρό παιχνίδι παίζουν τα τελευταία 24ωρα ΗΠΑ και Ιράν στον Περσικό, φθάνοντας σύμφωνα με το CNN κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο και ενώ ολόκληρη η Ευρύτερη Μέση Ανατολή «βράζει» από Τουρκία μέχρι Πακιστάν.
Όταν το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωνε χθες Κυριακή πως η ρουκέτα που εκτοξεύτηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του χωριού Άσκελον (אַשְׁקְלוֹן) στο νότιο Ισραήλ ήταν ιρανικής κατασκευής, όλοι όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή ανέμεναν… «εξελίξεις». Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι «τυχαίες», όπως δεν είναι πάντοτε «τυχαίος» και ο χρόνος που γίνονται ούτε βέβαια κάποιες φαινομενικά ασήμαντες «λεπτομέρειες» ούτε το timing καθώς σε 48 ώρες ο George Bush θα βρίσκεται στη Μέση Ανατολή για το Ιράν.
Μετά το υπουργικό συμβούλιο που έγινε την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ (אֵהוּד בָּרָק)
είπε ότι η ρουκέτα που έπληξε το Άσκελον δεν ήταν Qassam (ο πύραυλος που είναι κάτι σαν το «σήμα κατατεθέν» της Χαμάς) και θεωρήθηκε πως ήταν ρωσικού τύπου Grad και επεξεργασμένος από τους Ιρανούς, βεληνεκούς 17,5 χιλιομέτρων, αφού ο Qassam έχει βεληνεκές μόνο 10 χιλιομέτρων.
Είναι όμως έτσι;
Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πύραυλοι Qassam μπορούν να έχουν βεληνεκές έως και 40 χιλιόμετρα. Και για του λόγου το ασφαλές, ιδού και η σχετική αναφορά από το
http://www.weaponsurvey.com/missilesrockets.htm
«…In December 2005, an enhanced, long-range Qassam missile with a large diameter was deployed. On December 15, 2005, the new missile apparently impacted in the city’s southern industrial zone, (again) near the Carlsberg beer factory. The missile caused a loud explosion heard across the industrial zone – located only 1 kilometer (0.62 miles) away from the city’s residential area. Police officials noted that the missile was relatively large compared to others that had been launched, with a radius of approximately 115 millimeters (about 4.5 inches).
In January 2006, media reports indicated that Qassam missiles were capable of achieving a range of 10-40 kilometers (6-25 miles). In February and March, Islamic Jihad terrorists deployed a missile based on the Qassam that succeeded in striking strategic sites in Ashkelon, including an oil terminal, power station, water desalination facility and port…».
Βιάστηκε λοιπόν να βγάλει συμπέρασμα ο Μπάρακ; Έκανε λάθος; Ή μήπως συνέβαινε κάτι άλλο και το γνώριζε;
Προτού παρέλθει ένα εικοσιτετράωρο, το CNN μετέδωσε την είδηση για απειλή «θερμού επεισοδίου» το Σαββατοκύριακο στα Στενά του Ορμούζ στον Κόλπο. Πέντε σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν παρενόχλησαν τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ, ενώ σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το περασμένο Σάββατο τα ιρανικά πλοία πλησίασαν τα αμερικανικά σε απόσταση μόλις 200 μέτρων. Ακολούθησε ανταλλαγή απειλών μέσω ασυρμάτου και η ένταση κλιμακώθηκε σε σημείο που το πλήρωμα των αμερικανικών σκαφών να προετοιμασθεί να ανοίξει πυρ εναντίον των ιρανικών. Τα ιρανικά πλοία φέρονται να έκαναν απειλητικούς ελιγμούς εναντίον των αμερικανικών πολεμικών και να διατύπωσαν και φραστικές απειλές μέσω ασυρμάτου, όπως: «Σε λίγα λεπτά θα έχετε τιναχτεί στον αέρα».
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, ανακοινώθηκε πως δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 συγκρούσθηκαν σήμερα στον αέρα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Κόλπο, χωρίς πάντως να υπάρξουν απώλειες. «Ομάδες διάσωσης από το USS Χάρι Τρούμαν ανέσυραν και τους τρεις αεροπόρους έπειτα από την συντριβή δύο F/A-18 Σούπερ Χόρνετς κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στον Αραβικό Κόλπο στις 7 Ιανουαρίου. Η αιτία του ατυχήματος εξετάζεται», αναφερόταν στο ανακοινωθέν του 5ου Στόλου. Ο Πέμπτος Στόλος, που ελλιμενίζεται στο Μπαχρέιν, ανακοίνωσε πως τα πληρώματα των αεροσκαφών βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο τους και είναι σώα. Τα δύο αεροσκάφη παρείχαν αεροπορική συνδρομή πάνω από το Ιράκ όταν συγκρούσθηκαν, τόνισαν οι ίδιες πηγές (σύμπτωση άραγε ή έχει σχέση με το γεγονός του Σαββατοκύριακου;).
Όσον αφορά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στον Κόλπο, από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίζονται ότι το επεισόδιο με τα αμερικανικά πλοία στον Κόλπο διογκώνεται από τους Αμερικανούς χαρακτηρίζοντάς το ως «προβοκάτσια» από την πλευρά της Ουάσινγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι οι Φρουροί της Επανάστασης πέρυσι συνέλαβαν στην ίδια περιοχή βρετανούς ναύτες -που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι- με την κατηγορία ότι εισήλθαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο FARS «τα αμερικανικά πλοία, όπως γίνεται πάντα, αναγνωρίστηκαν, δόθηκαν όλα τα στοιχεία τους και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους χωρίς παρεμπόδιση». Αντιθέτως και σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου πέντε ιρανικά πλοία πραγματοποιούσαν εχθρικές κινήσεις απέναντι από τα αμερικανικά πλοία που επρόκειτο να περάσουν τα Στενά του Ορμούζ. Οι ΗΠΑ θα «αντιμετωπίσουν» το Ιράν εάν επιχειρήσει να τις βλάψει ή να βλάψει τους συμμάχους τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ μετά από το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στον Κόλπο.
Ορισμένες παρατηρήσεις που ίσως βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων:
1. Συμφέρει τους Ρεπουμπλικανούς να συντηρήσουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου το ψυχροπολεμικό κλίμα στον Κόλπο και να δημιουργούνται νέες εντάσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο, βοηθούν τη συσπείρωση στο κυβερνών κόμμα όταν μάλιστα ο δημοκρατικός Ομπάμα, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων από το Ιράκ.
2. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη που πραγματοποιεί από μεθαύριο Τετάρτη στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, με ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα την ιρανική κρίση.
3. Στην επικαιρότητα βρίσκεται πάλι το θέμα της διχοτόμησης της Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο Εχούντ Ολμέρτ να καθιστά σαφές με συνέντευξή του στην Jerusalem Post πως το Ισραήλ δε θα συμφωνήσει να επιστρέψει στα προ του 1967 σύνορά του και ότι σκοπεύει να διατηρήσει το μεγάλο εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, Μάαλε Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ.
4. Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις και κόμματα υποδεικνύονται μαζί με τον φιλοσυριακό παράγοντα υπεύθυνοι για την πολιτική κρίση στον Λίβανο, ενόψει και της νέας διαδικασίας εκλογής προέδρου σε λίγες ημέρες.
Κατηγορίες:ΗΠΑ, ΙΡΑΝ, ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς ασχολούματσε όλη μέρα με την..Ζαχοπουλιάδα.
Πάλι καλά που μαθαίνουμε και τίποτα από τα blogs,γιατί αν περίμεναμε από την TV,σωθήκαμε.
Πολύ καλό το Post σου.
Η TV έχει καταντήσει ένα παρακμιακό καφενείο 10 – 15 ανακυκλούμενων μετριοτήτων που αναπαράγουν καθημερινά την ανεπάρκειά τους, συγκαλύπτοντάς την με το να ασχολούνται επιφανειακά με οτυδήποτε, άλλοτε με στημένες κοκορομαχίες (για να δείχνουν μαχητικότητα) και άλλοτε με αμοιβαία κολακεία (για να δείχνουν όλοι τους σπουδαίοι και να μην παρεισφρύσει κάτι διαφορετικό και τους χαλάσει την πιάτσα…).
Αυτό από μόνο του, θα ήταν απλώς ενοχλητικό, αν δεν επιδρούσε επικίνδυνα σε εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι μεταλλάσσονται αργά και σταθερά σε παθητικούς υπηκόους. Ίσως οι παληοί είχαν δίκιο όταν το αποκαλούσαν «χαζοκούτι»!
Για τον λόγο αυτό, δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο ότι πολλοί δημοσιογράφοι που ξέρω, προτιμούν να γράφουν σε blogs, όχι επειδή λογοκρίνονται στα ΜΜΕ όπου απασχολούνται, αλλά επειδή αυτά διαρκώς κατεβάζουν συνειδητά τα standards…