ΚΟΣΜΟΣ

«Κατοστάρα» ο μαύρος χρυσός! Οργιάζουν οι κερδοσκόποι. Στο κόλπο από τράπεζες μέχρι… συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ!

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008: Μια σημαδιακή ημερομηνία για την παγκόσμια οικονομία που θα μείνει ιστορική. Για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών του πετρελαίου, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοση έφθασε τα 100 δολάρια. Τελικά, το «ελαφρύ αργό» στην αγορά της Νέας Υόρκης, για παράδοση Φεβρουαρίου, κέρδισε 3,60 δολάρια, κλείνοντας στα 99,58 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας ελαφρώς από το όριο των 100 δολαρίων, αλλά έστω και για λίγη ώρα, η τιμή ήταν τριψήφια!

Χωρίς κρίση στο Σουέζ, χωρίς ιρανική επανάσταση, χωρίς πόλεμο Ιράν – Ιράκ, χωρίς κατάληψη του Κουβέιτ, το πετρέλαιο πήγε εκεί που δεν το πήγαν όλα τα παραπάνω τόσα χρόνια. Αυτή τη φορά, η δικαιολογία που βρήκαν για την ανοδική πορεία τα μέλη του ΟΠΕΚ, ήταν… τα βίαια επεισόδια στις χώρες – μέλη του  Αλγερία και Νιγηρία καθώς και τα αποθέματα του αργού που βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας. Η Νιγηρία είναι η όγδοη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου, ισχυρίζονται, ενώ οι βίαιες συγκρούσεις έχουν αναζωπυρώσει, λένε οι σπεκουλαδόροι των αγορών, τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς. Άλλοι όμως το πήγαν ακόμη πιο μακριά. Τί ισχυρίστηκαν; Ότι στο ανοδικό κλίμα συνέβαλλε και… το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται τα 80% του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας. Σημαντική πάντως θεωρείται και η συμβολή στο ιστορικό αυτό ρεκόρ των  αναδυόμενων οικονομιών της Κίνας και της Ινδίας, η ζήτηση των οποίων εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου το περασμένο έτος οπότε οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν  κατά 58%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας! Το ότι συντελείται καταλήστευση δύο αναδυόμενων και «επικίνδυνων» ανταγωνιστών, αυτή ναι, είναι μια πειστική δικαιολογία! Traders επικαλέστηκαν ακόμη το εξασθενημένο δολάριο. Ουσιαστικά, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου λίγο έχει να κάνει με τα παραπάνω. Πρόκειται κυρίως για μια κερδοσκοπική φούσκα. Οι αγορές πετρελαίων είναι αγορές παραγώγων και ως εκ τούτου βασίζονται σε προθεσμίες, άρα σε «προσδοκίες». Ο ορισμός δηλαδή του «speculation». Ποιοί κινούν τα νήματα; Όσοι έχουν περισσευούμενη ρευστότητα. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως το τραπεζικό – χρηματιστηριακό κεφάλαιο, το οποίο και διαθέτει την υψηλή ρευστότητα, παίζει και αυτό το ρόλο του ως «θεσμικού κερδοσκόπου» ενώ στο κόλπο έχουν μπει και άλλοι κάτοχοι ρευστότητας, όπως π.χ. τα hedge funds (κερδοσκοπικά κεφάλαια) ή ακόμη και αμερικανικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία μέχρι τώρα «παίζουν» εκ του ασφαλούς.

Μια παλιά καραβάνα όμως της πετρελαϊκής αγοράς, ο σεϊχης Ζακί Γιαμανί είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, ότι αυτή η ραγδαία άνοδος μπορεί να αποβεί μοιραία για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, καθώς ωθεί τα κράτη – καταναλωτές να επενδύσουν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Άλλοι πάλι, προτρέπουν την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθήσει και μιά άλλη εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει την πορεία του πετρελαίου:  την προεκλογική περίοδο ως την 5η Νοεμβρίου οπότε διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές. Από την ατζέντα των Δημοκρατικών για την οικονομική ενδοχώρα των ΗΠΑ (Νότια Αμερική) και το δολάριο μέχρι την ισχύ του πετρελαϊκού καρτέλ στους ρεπουμπλικανούς και τους Μπους, θα εξαρτηθεί το πού μπορεί να φτάσει εν τέλει ο μαύρος χρυσός…

4 replies »

 1. Και μια «trivia» πληροφορία: Ο Ρίτσαρντ Αρενς, ανεξάρτητος χρηματιστής που διευθύνει τη χρηματιστηριακή εταιρία ABS, εξασφάλισε θέση στην ιστορία των διεθνών αγορών πετρελαίου, καθώς ήταν αυτός που προχώρησε σε μία μικρή μεν αγορά αλλά με μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς ήταν αυτή η οποία και ώθησε χθες την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το όνομα του χρηματιστή αναφέρεται σε δημοσίευμα με τους «Financial Times».Το ιστορικό ρεκόρ ήταν αποτέλεσμα της αγοράς από τον Ρίτσαρντ Αρενς 1.000 βαρελιών αργού, της ελάχιστα επιτρεπτής ποσότητας, από έναν συνάδελφό του χρηματιστή, καταβάλλοντας σημαντικό υπερτίμημα (premium) και εκπλήττοντας την αγορά. Πριν από την εν λόγω αγορά, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στην πλατφόρμα Globex ήταν στα 99,53 δολάρια το βαρέλι. Αμέσως μετά την αγορά, η τιμή υποχώρησε περίπου στα 99,40 δολάρια το βαρέλι, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο Αρενς έχασε από τη συναλλαγή 600 δολάρια!
  «Ένας ‘τοπικός’ χρηματιστής μόλις ξόδεψε 600 δολάρια, σε ζημία από συναλλαγές, για να αγοράσει έτσι το δικαίωμα να πει στα εγγόνια του ότι αυτός ήταν ο δράστης. Πιθανότατα αυτή τη στιγμή κορνιζάρει την εκτύπωση της συναλλαγής», σχολίασε ο Στέφεν Σορκ, πρώην χρηματιστής στο New York Stock Exchαnge και εκδότης της εξειδικευμένης για την αγορά πετρελαίου επιθεώρησης Schork Report.

 2. Βεβαια αξίζει να προσθέσουμε οτι το πετρέλαιο σε αυτήν την δεκαετία δεν έχει την ιδια σημασία για την οικονομία με την σημασία που είχε την δεκαετία του 70 που ειχαμε πετρελαικές κρίσεις.

  Μακάρι να μείνει σε υψιλές τιμές το πετρέλαιο ετσι ώστε όπως λές να πιεστούν ακόμα περισσότερο οι οικονομίες για αλλες πηγές ενέργειας (μαλλον πιό καθαρές αν και το καρβουνο καλά κρατεί).

  Αλλα βλεπω τον ΟΠΕΚ να αυξάνει την παραγωγή, για να ρίξουν τις τιμές.Αν και η εποχή του φτηνού πετρέλαιου εχει μαλλον περάσει και μαλλον ανεπιστρεπτί.

 3. Φιλελεύθερε,

  βλέπω ότι συμφωνείς με τον Γιαμανί. Ίσως έχεις δίκιο, «ανάγκα και θεοί πείθονται» λέει ένα ρητό, οπότε η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επενδύσουν σε άλλους τομείς ενέργειας.

  Τώρα, για το κατά πόσο ο ΟΠΕΚ μπορέι να μειώσει τις τιμές αυξάνοντας την παραγωγή, πράγματι, είναι λογικό ως ένα σημείο, διατηρώ όμως κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα εξής:

  1: Διαπιστώνω, ότι μόνο η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται να αυξήσει την παραγωγή, ακριβώς λόγω της προαναφερθείσας προειδοποίησης Γιαμανί.
  2: Η είσοδος των επενδυτικών (ορθότερα κερδοσκοπικών, βλ. hedge funds) κεφαλαίων στον πετρελαϊκό και γενικότερα στον χώρο των εμπορευμάτων, έχει εξασθενήσει την παντοκρατορία του OPEC στη διαμόρφωση των τιμών.
  3: Είναι και πολιτική η απόφαση να παιχτεί παντοιοτρόπως κερδοσκοπία σε βάρος της ανάπτυξης της Κίνας (και δευτερευόντως και της Ινδίας).
  4: Η σημερινή γεωπολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη.
  5: Τίθεται πλέον και θέμα δολαρίου.
  6: Ο παράγων αμερικανικές εκλογές: Οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να διατηρούν στο Ιράκ στρατεύματα – σεκιουριτάδες των πετρελαϊκών συμφερόντων των Αμερικανών ή θα δούμε την τιμή του με τυχόν αποχώρηση να εκτοξεύεται;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s