ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κοροϊδία του προϋπολογισμού: 152 βουλευτές ψήφισαν «μαϊμού» στοιχεία

Ούτε δύο εβδομάδες δεν έχουν περάσει από την ημέρα που ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008. Και –όπως συμβαίνει κάθε φορά- στον επίσημο προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και ένας απολογισμός του πώς εξελίχθηκε ο προϋπολογισμός της χρονιάς που θα έφευγε σε 11 ημέρες (δηλαδή του 2007, καθώς η ψήφιση έγινε στις 20 Δεκεμβρίου).

Ε, λοιπόν, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτή τη χώρα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2007 το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδονται οικτρά (μόλις 11 ημέρες μετά στην περίπτωση αυτή). Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φανερώνουν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007 (δηλάδη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, 3 εβδομάδες πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός) στα 9.704 εκατομμύρια ευρώ. Έχει δηλαδή μια υπέρβαση ποσού 417 εκατομμυρίων  ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμηση ολόκληρου του έτους (δεν ξέρουμε ακόμη δηλαδή που θα φθάσει το έλλειμμα τον Δεκέμβριο…) όπως αυτό προβλέπεται απολογιστικά (υπό μορφή «εκτίμησης») στον προϋπολογισμό του 2008 (δηλαδή για έλλειμμα 9.387 εκατομμυρίων ευρώ). Σημειώνει έτσι αύξηση 45,2% από το αντίστοιχο 11μηνο του 2006 (τότε ήταν 6.684 εκατομμύρια ευρώ) δηλαδή υπετριπλάσια της προβλεπομένης επίσημα από την κυβέρνηση (14,0%).

Η υπόθεση αυτή έχει δύο κωμικά στοιχεία:

Το πρώτο κωμικό είναι να βλέπει οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας, τους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερασπίζονται με πάθος (έτσι επιτάσσει η κομματική νομιμοφροσύνη) τα «αλάνθαστα», τα «επίσημα», τα «αδιαμφισβήτητα» στοιχεία και κατόπιν, πιστοί στον όρκο που έδωσαν να ψηφίζουν έναν νόμο (γιατί ο προϋπολογισμός όταν ψηφίζεται είναι νόμος του κράτους) που ξέρουν πως κατά κανόνα δεν τηρείται! Και το ακόμη πιο ωραίο είναι πως την ώρα που ψηφιζόταν ο προϋπολογισμός οι προβλέψεις για τα μεγέθη που περιέχονταν για το 2007 είχαν ήδη εκτροχιασθεί!

Το δεύτερο κωμικό της υπόθεσης είναι πως 4 υπουργεία εμφάνισαν στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου υπέρβαση των ετήσιων δαπανών, σπαταλώντας παραπάνω χρήματα από τα κονδύλια που δικαιούνται και πρώτο στη λίστα, πιο είναι; Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών που υποτίθεται πως αν μη τι άλλο αυτό θα έπρεπε να είναι το πιο νοικοκυρεμένο με τόσους καθηγητές και οικονομολόγους που το κουμαντάρουν χώρια το ότι είναι και το αρμόδιο υπουργείο για τον προϋπολογισμό… Δαπάνησε ούτε λίγο ούτε πολύ, το 181% των κονδυλίων που εδικαιούτο, με δεύτερο ένα άλλο υπουργείο που επίσης χει να κάνει με την οικονομική πολιτική της χώρας, το υπουργείο Ανάπτυξης (117%).

  Συγχαρητήρια, κύριοι! Πάντα «σεμνά, ταπεινά και νοικοκυρεμένα»!

1 reply »

  1. Το έλλειμμα το καλύψανε στο τέλος Δεκεμβρίου με τα κέρδη από το Μπακαρά και τη Ρουλέτα που έπαιξε ο Αλογοσκούφης στα καζίνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς.
    Κι αν δεν πιστεύεις εμένα ρώτα τον (ψευτο) Θόδωρο Ρουσσόπουλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s