Αν τα ποσοστά και οι στατιστικές δεν ψεύδονται πάντοτε, λένε δηλαδή καμιά φορά και την αλήθεια, τότε η είδηση που δημοσιεύεται σήμερα στην «Μακεδονία της Κυριακής», πρέπει τουλάχιστο να προβληματίσει για το πώς κατάφεραν τα μεγάλα κόμματα και οι κυβερνήσεις που σχημάτισαν, ένα πολιτικοποιημένο κάποτε «ζώο» όπως ο Έλληνας, να το μεταλλάξουν σε απολίτικο ον.
Σχεδόν ο ένας στους δύο, το 46,4% των δημοτών της Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι ενδιαφέρεται από λίγο έως και καθόλου για τα πολιτικά δρώμενα. Το ποσοστό αυτό προκύπτει με βάση τηλεφωνική σφυγμομέτρηση την οποία διενήργησε η εταιρία Interview και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 1η έως και την 5η Οκτωβρίου, σε τυχαίο δείγμα 605 ατόμων ηλικίας άνω των 18, τα οποία είναι ψηφοφόροι στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης (κέντρο και ολόγυρα γειτονιές). Το 33,5% των δημοτών ενδιαφέρεται λίγο και το 12,9% καθόλου για την πολιτική. Το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δε διαβάζει ποτέ τα προγράμματα των κομμάτων, ενώ το 45,2% απάντησε ότι σπάνια ασχολείται με τα συγκεκριμένα έντυπα.
Ακόμη, το 21,9% επιλέγει κόμμα σύμφωνα με το προφίλ του αρχηγού (καλά, το πιστέψαμε πως είναι τόσο μικρό το ποσοστό…) και το 19,4% το ψηφίζει ανάλογα με τα στελέχη του. Επίσης, το 51% δήλωσε πως ψηφίζει πάντα το ίδιο κόμμα, το 15,5% ότι αποφασίζει την τελευταία στιγμή, ενώ το 33,5% απάντησε πως προβληματίζεται πριν αποφασίσει να ψηφίσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 92% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ βουλευτικά γραφεία (οπότε, αν οι ερωτηθέντες δεν ψεύδονται, τότε «πάει περίπατο» η «ύποπτη» εντύπωση που κυριαρχεί πως όλοι οι Έλληνες συνωστίζονται έξω από πολιτικά γραφεία για διορισμό…) και μόνον το 7,7% δήλωσε πως τα επισκέπτεται συχνά (αμοραλιστές, διαπλεκόμενοι, ταλαίπωροι πολίτες που δεν βρίσκουν το δίκιο τους ή κυνικοί;). Το 76,8%, εξάλλου, απάντησε ότι δεν έχει βοηθήσει κόμματα ή υποψηφίους (λογικό ακούγεται, αφού έχουν τους διαπλεκόμενους, τους βιομήχανους, τους προμηθευτές, τους τραπεζίτες…) ενώ το 87,1% δήλωσε ότι δεν παρακολουθεί ανοικτές πολιτικές συγκεντρώσεις (αυτό τουλάχιστον είναι κάτι θετικό).
Κατηγορίες:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντως δεν θεωρώ πως η μη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα δείχνει πως είναι απολιτίκ ο Σαλονικιός. Αν δεις οι περισσότεροι Σαλονικιοί θα σου γυρίσουν και θα σου κυνηγήσουν την Ελλάδα που αιμοραγεί. Την Αθήνα που αναπτύσσεται εις βάρος της περιφέρειας και αν τον ρωτήσεις την επόμενη μέρα ασχολείσαι με τα πολιτικά θα σου πει όχι.
Όμως δεν είναι πολιτικό το ζήτημα της περιφέρειας;
Με την πολιτική ο Έλληνας ανέκαθεν ασχολιόταν. Με τους πολιτικούς έπαψε… Και έχει μεγάλη διαφορά!
Καλή χρονιά!
Κarpidis, καλή χρονιά!
Μακάρι να έχεις δίκιο! Φοβάμαι όμως πως φαινόμενα τύπου Άνθιμος (του έπεσε και το φλουρί στη βασιλόπιτα που έκοψε ο Παπαγεωργόπουλος στο δημαρχείο!) , Ψωμιάδης, παραθρησκευτικές οργανώσεις, «σκοπιανό», κ.λπ. δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά… (χωρίς πάντως να έχω καμία διάθεση γενίκευσης, άλλωστε και στατιστικά να το δεις, το 46,4% είναι μικρότερο του υπόλοιπου 53,6% για να χαρακτηριστεί «απολιτίκ» ο Σαλινικιός). Κάποιοι εκμεταλλεύονται πάντως αυτά που ορθότατα επισημαίνεις για την περιφέρεια για να χειραγωγήσουν όμως τον κόσμο προς επιλογές επιδερμικά μόνο «πολιτικές». Έπαψε λες να ασχολείται με τους πολιτικούς και συνεχίζει να ασχολείται με την πολιτική ο Έλληνας; Δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος να σου πω την αλήθεια…