Uncategorized

Το ξεπούλημα αρχαιοτήτων για… «εθνικό συμφέρον» καταγγέλλει η Ακαδημία Αθηνών!

Το ξεπούλημα αρχαιοτήτων για… εθνικό συμφέρον κατήγγειλε  απόψε η Ακαδημία Αθηνών! 
Μπορεί οι ακαδημαϊκοί να μην είναι και οι πιο δημοφιλείς Έλληνες, μπορεί να έχουν κατηγορηθεί για αρτηριοσκληρωτικές ιδέες και για συντηρητισμό, ωστόσο κάποιες φορές λένε και κάποιες σκληρές αλήθειες οι οποίες χρήσιμο θα ήταν να ακούγονταν στο πολύ κόσμο.
Στην πανηγυρική τελετή που οργάνωσε απόψε
στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τα μετάλλια, τα βραβεία και τους επαίνους για το 2007.  Αίσθηση έκανε όμως η εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Παναγιώτη Βοκοτόπουλου με θέμα «Οι Έλληνες και οι αρχαιότητες κατά την περίοδο της παλιγγενεσίας».
Ο κ. Βοκοτόπουλος λοιπόν ανέπτυξε το θέμα του πώς αντιμετωπίστηκαν οι αρχαιότητες κατά τη δεκαετία 1821-1831 και ειδικά του ποια ήταν η στάση που τήρησε ο Καποδίστριας στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Είπε λοιπόν ότι πριν κιόλας από την ελληνική επανάσταση, το 1807, ο Αδαμάντιος Κοραής πρότεινε την ίδρυση Εθνικού Μουσείου για τη διάσωση των αρχαιοτήτων. Παρά τις προσπάθειες όμως που έγιναν και τα διατάγματα που ψηφίστηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν, μόλις το 1828 και μετά την άφιξη του Καποδίστρια, προχώρησε η ίδρυση του πρώτου Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα, με πρόεδρο τον Ανδρέα Μουστοξύδη. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών σχολιάσε ότι αν και υπήρξαν διατάξεις που απαγόρευαν την πώληση και την έξοδο από τη χώρα αρχαιοτήτων, κατά καιρούς αυτό δεν ετηρούντο, με το πρόσχημα εθνικών λόγων.
Ειδικά για τη στάση του Καποδίστρια ο κ. Βοκοτόπουλος είπε ότι είναι αντιφατική καθώς από τη μια προωθούσε την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ από την άλλη δώριζε σε ξένες δυνάμεις μνημεία της ελληνικής κληρονομιάς για εθνικά οφέλη.
Η ιδιότυπη αυτή στάση, επισήμανε ο προεδρος της Ακαδημίας, επικρατεί και στις ημέρες μας καθώς από τη μία η νομοθεσία για την αρχαιοκαπηλία είναι άτεγκτη, από την άλλη δωρίζονται ή προσφέρονται αρχαιότητες με το πρόσχημα εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων.

Έτσι, για να βάζουμε δηλαδή κάποια πράγματα στη θέση τους και να μη νομίζουν μερικοί πως μόνο ο Έλγιν ή το Βρεττανικό Μουσείο είναι οι «κακοί» της υπόθεσης…

4 replies »

  1. Ενδιαφέρον θέμα θίγεις Ζάλμοξη.
    Οταν προσπαθείς να σταματήσεις μια δραστηριότητα τα αποτελέσματα τής οποίας είναι πολύ κερδοφόρα και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, θα εχεις και παρανομία και μεγάλο κόστος και αναποτελεσματικότητα.
    Ακουγεται αφηρημένο, γιατι το θέμα των αρχαιοτήτων εχει ομοιότητες θα έλεγα και με το θέμα της προστασίας των δασών και με τα ναρκωτικά.
    Εχω γράψει ενα αρθρο με ιδέες για τις αρχαιότητες, που δεν είναι εντελώς πρωτάκουστα, και το παραθέτω εδώ.

    http://zakynthos.greekliberals.net/2007/11/17/arxaiothtes/

    Ισως προσφέρει μια αλλη διάσταση στο θέμα.

  2. Φιλελεύθερε,

    διάβασα το άρθρο σου, το βρίσκω πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, ασχέτως του αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί και -όπως θα διαπίστωσες- προτείνω και μια τρίτη λύση, καθώς προτιμώ στη συγεκριμένη περίπτωση την πρωτοβουλία των τοπικών κοινωνιών από το κράτος ή τον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, είναι πολύ σοβαρό θέμα το κεφάλαιο «αρχαιότητες» και καλώς πράττουν όσοι το θίγετουν προτείνοντας και λύσεις…

  3. ευχαριστώ για την πληροφορία. Ελειπα και δεν παρακολουθησα το θεμα. Ειστε δημοσιογράφος;
    ριτς

  4. @ ritsmas,

    Για να πω την αλήθεια, απλώς ως ενδιαφερόμενος για την ιστορία και τον πολιτισμό ασχολήθηκα με το θέμα αυτό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s