ΗΠΑ

Η πρώτη «παραγκούπολη» των ΗΠΑ, είναι γεγονός!

«Tent City»! Έτσι ονομάζεται η νέα πόλη από σκηνές που έχει αρχίσει από το καλοκαίρι να δημιουργείται έξω από την πόλη Οντάριο της Καλιφόρνια. Η έκταση της ιδιότυπης αυτής παραγκούπολης (ορθότερα:  «τεντούπολης») καλύπτει ένα χώρο ανάμεσα στο αεροδρόμιο και στους παρακείμενους αυτοκινητόδρομους, δίπλα στα προάστια που μέχρι πολύ πρόσφατα εθεωρούντο ως τα πιο αναπτυγμένα της Νότιας Καλιφόρνιας και θυμίζει σε πολλά τις γνωστές παραγκουπόλειςσε Ασία και Λατινική Αμερική. Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, η στεγαστικλή κρίση.

Στην «τεντούπολη» λοιπόν, καταφεύγουν τελευταία οικογένειες από την περιοχή ανατολικά του Λος Αντζελες, οι οποίες πλέον δεν έχουν στέγη καθώς  έχουν πληγεί από την στεγαστική κρίση της χώρας.   Το καλοκαίρι το Tent City είχε μόλις περί τους 20 κατοίκους, ενώ τώρα ο πληθυσμός του έχει δεκαπλασιαστεί και ανάμεσα στους μόνιμους κατοίκους βρίσκονται και πολλά παιδιά.
Ήδη ορισμένοι αναλυτές και αρθρογράφοι αναφέρονται στην εκδοχή του 21ου αιώνα για τα «σταφύλια της οργής», το μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ που αναφερόταν στις οικογένειες που είχαν εξαναγκαστεί σε αποχώρηση από τα σπίτια τους στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Πλέον, ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μαζικές κατασχέσεις τόσο στην Καλιφόρνια όσο και σε ολόκληρη την χώρα με αποτέλεσμα το κοινωνικό κόστος της κατάρρευσης τους να καταλήγει σε υψηλότερους αριθμούς άστεγων αλλά και αύξηση των ασθενειών. Αν και κανείς από τους τωρινούς κατοίκους του Tent City δεν παραδέχεται ότι είναι θύμα κατασχέσεων, όλοι συμφωνούν ότι η ύπαρξη και μόνο της «πόλης των σκηνών» αποτελεί σύμπτωμα της γενικότερης καθοδικής πορείας της οικονομίας. Τοπικοί ειδικοί στα ζητήματα στέγης χαρακτηρίζουν ζήτημα χρόνου το να καταλήξει εκεί μία οικογένεια μετά από την κατάσχεση.

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ, γνωρίζουν πως αρχικά, οι περισσότερες οικογένειες βρίσκουν προσωρινά στέγη σε ένα ξενοδοχείο ή σε φίλους προτού καταφύγουν στη φροντίδα της φιλανθρωπίας ή στους δρόμους και όταν πιάσουν πάτο, καταφεύγουν στο Tent City.    Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας στατιστικών δεδομένων RealtyTrac, οι αγωγές για κατασχέσεις σπιτιών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και αξιωματούχοι προβλέπουν ότι οι άνθρωποι που μπορεί να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας της αύξησης των κυμαινόμενων επιτοκίων τα δύο επόμενα χρόνια, ίσως φτάσουν και τις 500.000. Ειδικότερα για την περιοχή του Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας, τα στοιχεία του RealtyTrac δείχνουν ότι έχει κατατεθεί μία αγωγή κατάσχεσης για κάθε 43 σπίτια που αποπληρώνονται με δάνειο. Ήδη σε πολλές γειτονιές, η εντύπωση ότι πολλές οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα δάνεια τους, είναι εμφανής.

Ο διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης των Κατασχέσεων της Επαρχίας Τσουγιαόγκα στο Οχάιο, Μαρκ Γουάιζμαν, βγήκε και μίλησε στα μεγάλαει δησεογραφικά πρακτορεία  λέγοντας ότι υπάρχουν πολυκατοικίες όπου το 60-70% των διαμερισμάτων, έχουν εγκαταλειφθεί λέγοντας ακόμη «Δε νομίζω ότι υπάρχει αρκετή αστυνομία για να καταδιώξει τους εγκληματίες που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά τα σπίτια, καταπατώντας τα ή κάνοντας εμπόριο ναρκωτικών», δηλώνει ο Γουάζιμαν.
Στην επαρχία Ριβερσάιντ της Καλιφόρνιας  οι άδειες πισίνες στην πληγείσες περιοχές της πολιτείας έχουν μετεξελιχθεί σε χώρους ανάπτυξης των κουνουπιών, τα οποία σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να μεταδώσουν ακόμη και το θανατηφόρο ιό του Δυτικού Νείλου!    Παράλληλα με τους ιδιοκτήτες που χάνουν τα σπίτια τους, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ενοικιαστές καθώς οι κατασχέσεις έχουν αυξήσει τη ζήτηση για σπίτια με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι τιμές.
«Αυτοί που είχαν κάποτε το δικό τους σπίτι, τώρα βρίσκονται σε διαμερίσματα, και αυτοί που κάποτε ήταν στα διαμερίσματα, τώρα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο», σημειώνει η Τζιν Μπέηλ, αντιπρόεδρος των «Καθολικών Φιλανθρωπιών των ΗΠΑ» με τομέα ευθύνης τα προγράμματα και τις υπηρεσίες, η οποία κάνει λόγο για μετακύλιση του προβλήματος.

Ποιοί ανεγκέφαλοι άραγε διαδίδουν πως ο καπιταλισμός  βρόσκεται σε αδιέξοδο;

2 replies »

  1. Η δική μας πισίνα είναι γεμάτη και δεν μας νοιάζει τίποτε! Όλοι έξω να ψωνίσουμε τώρα, εδώ, για πάντα…

  2. andreas k:
    «…Η δική μας πισίνα είναι γεμάτη και δεν μας νοιάζει τίποτε! Όλοι έξω να ψωνίσουμε τώρα, εδώ, για πάντα…».

    Ακριβώς γι αυτό ανέβασα σήμερα και το ποστ για τα Χριστούγεννα της παγκοσμιοποίησης και της υπερκατανάλωσης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s