ΑΝΕΡΓΙΑ

Νέα διεθνής διάκριση της χώρας μας: στους «παρίες» του ΟΟΣΑ οι Έλληνες άνεργοι

Άλλη μια διεθνής διάκριση για την Ελλάδα: καταλαβάνει την τρίτη χαμηλότερη θέση μεταξύ όλων των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ως προς τις παροχές που δίνονται στους ανέργους.

Σύμφωνα με ειδική μελέτη του οργανισμού, το 2005 -έτος για το οποίο υπάρχουν τα πιο πρόσφατα ολοκληρωμένα στοιχεία- το σύνολο των παροχών (ήτοι χρηματικό επίδομα, κοινωνική βοήθεια κ.΄π.) που έλαβε ένας άνεργος, για όσο διάστημα το δικαιούταν, μόλις που ξεπερνούσε το 20% του μέσου εισοδήματος ύστερα από φόρους. Στην σχετική κατάταξη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 27η θέση σε σύνολο 29 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ! Χώρες που βρίσκονται χαμηλότερα από εμάς είναι η Τουρκία και η Ιταλία, ενώ ακόμη και στο «άντρο» του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, οι άνεργοι εισπράττουν υψηλότερα επιδόματα.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι σκανδιναβκές χώρες, η Ελβετία, η Ιρλαδία και η Ολλανδία όπου το «ποσοστό αναπλήρωσης» για τους ανέργους ξεπερνά το 70%.

Αν και η κατάσταση υποτίθεται πως πάει κάπως να βελτιωθεί – λέει… (από την 1η Ιανουαρίου το βασικό επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα… 404 ευρώ, ενώ ενεργοποιείται το Ταμείο Αλληλεγύης για ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας) η θέση της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει χαμηλά στη σχετική λίστα του ΟΟΣΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και η ίδια η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία της: βάσει των όσων έχει πει ο υπουργός Οικονομίας στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα μας είναι σχεδόν ισοδύναμες με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο (26% έναντι 27,6%) μόλις το 13% των ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας καταφέρνει να υπερβεί το όριο αυτό μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις έναντι 38,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της αναποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα.

‘Αλλος ένας λόγος να είμαστε εθνικά υπερήφανοι…

2 replies »

  1. Τώρα με το Ταμείο της φτώχειας και τα 70 σεντς του ευρώ τη μέρα που θα μοιράσει απλόχερα ο Αλογοφέσης στα 2 εκατομμύρια φτωχούς θα κερδίσουμε πόσντους.
    Αμφιβάλεις;

  2. Με 70 σεντς; Ελβετία γινόμαστε! Κι αν τα έκανε 72 ο Αλογοσκούφης; μη σου πω και Σουηδία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s